Úžasnou knihu Olomoucký pitaval čeká křest. A to rovnou na policejním ředitelství!

Kniha Olomoucký pitaval aneb skutečné kriminální příběhy z Olomouce od 14. do 20. století je skvělým doplněním vánoční nabídky olomouckých knihkupectví. Knižní novinka historika Jiřího Fialy zažije ve středu dokonce slavnostní křest!

Jiří Fiala, autor knihy Olomoucký pitaval

Netradiční pohledy do dějin Olomouce i Moravy nabízí nově upravená a doplněná kniha olomouckého univerzitního profesora a oblíbeného autora populárně vědeckých publikací. Jednotlivé kapitoly poutavě líčí např. okolnosti královraždy Václava III., život i umučení sv. Jana Sarkandera, čarodějnické procesy vedené Heinrichem Franzem Bobligem nebo uvěznění generála Gilberta Lafayetta, ale také poválečné zúčtování s nacisty a kolaboranty nebo relativně nedávný „pohořanský masakr“. Dramatické příběhy tak odhalují temnější stránky lidského konání i pohnutky, které protagonisty vedly k překročení právních a morálních norem.

Vydání knihy se ujal olomoucký spolek Memoria Portaza s pomocí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje s nadějí, že tyto exkurzy do kriminální historie města Olomouce naleznou širokou čtenářskou obec – ostatně, jak napsal již Karel Čapek: „Lidé strašně rádi čtou o zločinech…“ Ve středu 7. prosince knihu čeká křest v budově krajského policejního ředitelství. A zájemci si ji už mohou zakoupit v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice, v knihkupectví Tycho nebo na webu https://www.memoriaporta.cz/publikace/


O AUTOROVI / Prof. PhDr. Jiří Fiala, CSc.

Po absolvování Filozofické fakulty v Olomouci v roce 1967 (obor čeština – dějepis) a středoškolském učitelském působení se stal odborným asistentem nynější katedry bohemistiky FF UP v Olomouci, kde působí dosud jako emeritní profesor pro obor dějiny české literatury s orientací na českou literaturu 18. a 19. století, folkloristiku, textologii a ediční techniku.

Jiří Fiala se věnuje rovněž historii a přítomnosti Olomouce a regionu, a to nejen badatelsky, ale také vědeckopopularizační činností. Je spoluautorem Dějin Olomouce nebo Olomouckých proměn, společně s Kamilou Holáskovou napsal publikaci Sigmund Freud v Olomouci roku 1886. Za jeho regionální kulturní aktivity mu byla udělena Cena města Olomouce za rok 2011 a Cena Olomouckého kraje za celoživotní přínos v oblasti kultury za rok 2021.

O vydavateli:

Spolek Memoria Porta z. s. sdružuje odborníky – nadšence z různých oblastí, které spojuje zájem na uchování kulturního i přírodního dědictví a jeho zpřístupnění, popularizace i zprostředkování poznání v rámci cestovního ruchu. V roce 2021 převzal vydávání jedinečné vlastivědné revue Střední Morava, která se již více než 25 let bez přerušení podrobně věnuje vlastivědě, historii nebo archeologii širšího regionu střední Moravy.

  • osvěta a odborné vzdělávání
  • nakladatelská činnost
  • digitální vzdělávací zdroje
  • odborné analýzy a studie

Spolek chce vytvářet podmínky pro uchování kulturního dědictví zvláště podporou a rozvojem digitalizace. Není mu lhostejná úroveň vzdělanosti a českého školství, proto usilujeme o implementaci moderních forem vzdělávání s důrazem na digitální vzdělávání a propojování neformálního a formálního vzdělávání. Zabýváme se také aktuálními trendy v rozvoji cestovního ruchu, přípravou nových produktů CR (zvláště s využitím digitálních technologií – animací a 3D, rozšířené a virtuální reality) a projekty přeshraniční spolupráce.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty