Do bitcoinmatu vložil půl milionu korun, aby zachránil peníze. Byl to však další sprostý podvod

Další případ podvodu, který aktuálně řeší olomoučtí kriminalisté, ukazuje, jak sofistikované metody podvodníci dnes používají. Nikdy nevěřte telefonním hovorům údajných bankovních úředníků nebo policistů, kteří se snaží člověka vyděsit, že jeho bankovní účet byl napaden.

Ilustrační foto: bitcoinmat.sk

Ve čtvrtek 19. ledna dopoledne přijal 42letý muž z Olomoucka hovor od údajného bankovního pracovníka, který mu sdělil, že došlo k napadení jeho účtu. Současně mu oznámil, že vše nahlásí České národní bance a policii.

Následující den jej telefonicky kontaktoval zaměstnanec banky, u které má muž zřízen běžný účet. Hodnověrnost celého telefonátu podtrhla skutečnost, že na displeji mobilního telefonu bylo volající číslo označeno názvem konkrétního bankovního ústavu. Po krátkém rozhovoru byl přepojen na bezpečnostního analytika, od kterého se dozvěděl, že na jedné z poboček banky mají podezření na zaměstnance, který by měl za úplatu poskytovat informace třetím stranám. V této souvislosti jej volající požádal o zachování mlčenlivosti.

Dále mu nabídl pomoc při ochraně finančních prostředků, kdy mu zřídil takzvaný bezpečný účet, na který měl peníze převést. Pod legendou záchrany peněžních prostředků jej zmanipuloval ke zřízení úvěru ve výši přes tři čtvrtě milionu korun. V hotovosti si muž vybral povolený denní limit, tedy půl milionu korun. S touto hotovostí se dle instrukcí přemístil do olomouckého obchodního domu k bitcoinmatu. Ještě během cesty přijal hovor od domnělého policisty, který jej utvrdil v tom, že se stal obětí trestné činnosti a k napadení jeho účtu opravdu došlo. Do bitcoinmatu tedy celou částku pod přijatými QR kódy postupně uložil.

Nikdy nevěřte telefonickým oznámením o napadení účtu

Jakmile svoji činnost dokončil, s volajícím se domluvil, že zítřejšího dne budou v akci opět pokračovat a do bitcoinmatu společně vloží zbývajících 300 tisíc korun a také finanční prostředky uložené na běžném účtu. Důvěřivce však od další ztráty zachránil telefonát skutečným policistům, kteří mu vysvětlili, že naběhl vychytralým podvodníkům.

Olomoučtí kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

"Nereagujte na telefonní hovory, emaily ani zprávy, ve kterých se Vás snaží bankovní úředník či policista vmanipulovat do situace, že jsou Vaše finanční prostředky v ohrožení a jediná cesta k jejich záchraně je vklad do bitcoinmatu. Pamatujte, že bitcoinmat není úschovna žádné banky! Dále upozorňujeme, že podvodníci dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, tedy i infolinku banky," varuje občany mluvčí policie Petra Vaňharová.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty