Malý lar se konečně ukázal světu! Nejlepší opičí skokani teď mají úžasné mládě

Narodil se v polovině ledna. Opatrná máma ho ale ostatním ukázala teprve teď! V Zoo Olomouc mají mládě nejlepšího skokana mezi opicemi, gibona lara.

Foto: Zoo Olomouc

Zatímco čtyři předešlá mláďata se narodila ve světlé barvě, stejně jako je zbarvený jejich otec, toto mládě je barvy černé, po matce. „První dny po porodu si samice mládě schovávala a nebylo snadné ho vůbec zahlédnout. Aktuálně už je možné občas mládě i vidět. Narodilo se 15. ledna,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková.

První samec gibona lara se v olomoucké zahradě zabydlel již v roce 1975, další se objevili v roce 1994 a postupně odchovali v Zoo Olomouc celkem pět mláďat.

Tyto opice se pohybují velmi elegantním způsobem, tzv. brachiací, pomocí níž zvládnou překonat vzdálenost až osmi metrů během jediného zhoupnutí. To jim umožňují paže, které jsou asi o 40 procent delší než pánevní končetiny. Giboni mají sedací hrboly, s jejichž pomocí mohou spát ve větvích. Jelikož nemají ocas, rovnováhu udržují rozpaženými pažemi. Z korun stromů slézají jen zcela výjimečně. Pijí dešťovou vodu zachycenou v dutinách stromů, a to zvláštním způsobem-namáčejí si hřbet ruky a kapky pak olizují ze srsti.

Giboni jsou ohrožováni především ztrátou a degradací životního prostředí, odchytáváni, aby se stali domácími mazlíčky, loveni pro maso a některé části těl se využívají v tradiční asijské medicíně.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty