Obří mnohatunové kovové sochy Jana Dostála přivezli na chystanou výstavu jeřábem

Je to technicky podobně náročné, jako kdyby se ve městě konala třeba výstava kolosů z Velikonočního ostrova. Obří kovové sochy Jana Dostála k Envelopa Office Center přiváží nákladní vůz s hydraulickým ramenem. Na místě jsou první tři sochy, dalších devět brzy dorazí.

V atriu je už první z Dostálových soch | Foto: Rej.cz

Výstava talentovaného sochaře naváže v atriu budovy na třídě Kosmonautů na výstavu českého designu a českých značek, která končí v sobotu. Už na této výstavě mohou návštěvníci vidět tři Dostálovy kovové sochy, dvě před vstupem do budovy a třetí v centrální ploše atria. Během příštího týdne  pak dorazí a nainstalují dalších asi devět objektů. Výstava kovových soch zde bude trvat až do konce března.

Sochy na místo přiváží nákladní auto s hydraulickým ramenem. V případě instalace uvnitř budovy je pak ještě nutné jednotlivá díla rozložit na menší části, protože jinak by dovnitř neprošly ani technickým vchodem. Výhodou těchto monumentálních soch je totiž možnost postupně je rozkládat na menší a menší díly.   

Olomoucký umělec Jan Dostál tvoří obří plastiky zejména z oceli a dalších kovů. Žije a tvoří v Olomouci. V rodném městě si lidé jeho tvorby poprvé všimli díky instalaci kovové sochy vetřelce na domě v Šemberově ulici. Následovala pak obrovská dvanáct metrů vysoká socha  Stvůra, která několik let tvořila dominantu Rudolfovy aleje vedle restaurace Fontána, ve Smetanových sadech je také zavěšen jeho obří kovový skelet plaza a na Horním náměstí byla při stoletém výročí vzniku republiky vystavena velká kruhová plastika. Veřejný prostor v Olomouci bude po další nejméně desítky let dotvářet i svébytně pojatá výzdoba rekonstruovaného červeného kostela na třídě Svobody, jejíž nejviditelnější součástí je výrazný kříž s kopulí na hlavní věži. Jan Dostál ovšem vytvořil také desetimetrovou sochu Mrak pro český pavilon poslední světové výstavy Expo v Dubaji.

V atriu je už první z Dostálových soch | Foto: Rej.cz

V atriu je už první z Dostálových soch | Foto: Rej.cz

Před budovou Envelopy jsou dvě z Dostálových soch | Foto: Rej.cz

Instalace soch Jana Dostála není vůbec jednoduchá 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty