I malý požár může zabíjet. Tři lidé byli zraněni, když zkoušeli uhasit menší oheň

I drobný požár může ohrozit vaše zdraví. Zranit mohou nejen plameny, ale především zplodiny, které při hoření vznikají. O tom se v posledních dvou dnech přesvědčili tři lidé, které právě malý požár zranil.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ve čtvrtek 2. března dopoledne to byl majitel rodinného domu v Prostějově, který se pokoušel hasit požár ve sklepě a garáži a při tom se nadýchal zplodin hoření. "Museli jsme mu podat kyslíkovou terapii a předat jej do péče záchranářům. Požár způsobený s největší pravděpodobností závadou na elektroinstalaci jsme zdolali vysokotlakým proudem a silně zakouřený prostor jsme odvětrali přetlakovým ventilátorem," uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Škoda činí podle odhadu 70 tisíc, uchráněné hodnoty dosahují 4,8 milionu korun.

Podobně se ve středu 1. března večer nadýchaly zplodin v jednom z prostějovských bytů v centru při menším požáru dvě osoby. Hasiči jim poskytli první pomoc a následně byli oba převezeni zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice. Zahoření v jedné místnosti hasiči zlikvidovali a byt odvětrali. Škoda činí 20 tisíc korun, uchráněné hodnoty v tomto případě 2,5 milionu korun. U obou událostí zasahovala profesionální jednotka ze stanice Prostějov a jednotky SDH Prostějov-Žešov a Prostějov-Vrahovice.


Požáry v rodinných domech a bytech patří v tomto ohledu vůbec k nejtragičtějším! Ročně hasiči v Olomouckém kraji vyjíždí v průměru ke dvěma stovkám takových událostí. Proto doporučují, abyste pokud si nejste jisti, že požár zvládnete vlastními silami, raději prostor opustili a přivolali pomoc. Život je cennější než majetek.

5 minut pro život

A jak se vlastně chovat, když začne u vás doma hořet? Pro přežití je nejdůležitějších prvních pět minut. Ty rozhodují o budoucnosti vás i vašich blízkých a o následných škodách.

Co tedy v prvních pěti minutách udělat?

1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.

2. Pokud to situace dovolí, haste – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!

3. Dávejte si pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou (stačí kapesník).

4. Pokud se v hořícím objektu nachází více osob, varujte je a snažte se jim pomoci (zejména dětem, starším a nemohoucím osobám).

5. Pokud je požár většího rozsahu, opusťte okamžitě prostor a ihned oznamte událost na tísňovou linku hasičů 150 nebo 112. Řiďte se pokyny operátora tísňové linky.    



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty