Svatá Pavlína spotřebuje tuny písku. Na Horním náměstí vyroste další velká písková socha

Třiatřicet tun písku a čtyři šikovné ruce jsou potřeba, aby mohla vzniknout další písková socha coby připomínka důležitých historických momentů Olomouce. Po loňské premiéře, kdy jsme u radnice obdivovali Marii Terezii, letos umělci Václav Lemon a Marian Maršálek ztvární patronku města sv. Pavlínu.

Foto: olomouc.eu/ Jana Doleželová

„Svatá Pavlína dává pít vodu z lampy, která byla přivezena s jejími ostatky z Říma, Olomoučanům stiženým morovou epidemií. Mnozí, kteří se napili, se uzdravili,“ popisuje svou skicu budoucí pískové sochy Václav Lemon. Marian Maršálek bude pracovat na druhé straně sochy, kde vytvoří připomínku třístého výročí Mariánského sloupu z Dolního náměstí.

Umělci už dnes začínají připravovat přivezený písek do podoby, ze které poté budou moci sochu vytvořit. Bude hotová před začátkem Svátků města, tedy 2. června, a bude vysoká čtyři metry, se základnou 3 x 2,5 metru. Pokud počasí dovolí, měla by na Horním náměstí stát až do konce září. Před deštěm ji bude chránit speciální penetrační postřik. Vloni se to podařilo a Marie Terezie prostor u radnice zdbila celé léto. 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty