Opeřený běžec se pase na hanácké louce. Výletníci u Olomouce potkávají velkého pštrosa

Jaká zvířata potkáváte při procházkách hanáckou krajinou? Zajíce, srnky, ježky nebo třeba roztomilou ještěrku? Ale kousek od Olomouce můžete na loupce potkat i dost netypického tvora - velkého pštrosa. Přesně to se stalo několika výletníkům v neděli u Chomoutova.

Foto: Daniel Soukup

"Mohu Vám potvrdit, že jsme v neděli 28. května po 16. hodině přijali oznámení o pasoucím se pštrosovi u Chomoutova," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová. Podle zpráv dalších lidí se zde tento rychle běhající a velice silný opeřenec pohybuje už asi tři týdny! Podle posledních informací by mělo jít o nandua pampového. 

"Před třemi týdny jsem tu trasu šel sám, nikde nikdo, obloha temná a ztěžklá jarním deštěm. Na jedné straně cesty sedělo v poli kolem třiceti labutí (!) a na druhé straně v dálce vykukovalo cosi, co vypadalo jako pštros. Vnitřně jsem se tomu zasmál a říkal jsem sám sobě: "blázínku, potřebuješ nové brýle". No a teď se to zopakovalo - jenomže zblízka, ono je to vzrostlé zelené obilí dost vysoké a on v něm sedí tak, že není skoro vidět, jen občas vykoukne dlouhý krk s hlavou. Ale teď se pštros lekl, vstal, začal rozevírat křídla a tvářit se bojovně a vydával u toho zvuky jak z Jurského parku," uvedl svědek pobytu afrického ptáka u Chooutova Daniel Soukup.

Petra Vaňharová dodala, že v obecné rovině provádí policisté v obdobných případech šetření za účelem vyrozumění majitele zvířete. "V našem konkrétním případě se policistům dosud nepodařilo majitele opeřence ustanovit," doplnila tisková mluvčí policie. Zdůraznila, že pokud by zvíře například ohrožovalo bezpečnost silničního provozu, musela by ho policie ve spolupráci se zvěrolékařem odchytit.

Dodejme, že dospělý pštrosí samec váží v dospělosti kolem metráku, rekord je 155 kilogramnů, měří až dva a půl metru a kopnutím umí přerazit dřevěnou kulatinu o průměru deset centimetrů. Pokud ho tedy na procházce potkáte, radši jej obejděte širokým obloukem. Potvrdí-li se, že jde o nandua pampového, ten je oproti pštrosovi přeci jen o něco menší a subtilnější.  




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty