Olomoučtí kapucíni zvou na prohlídku kláštera, v kryptě pod kostelem pořádají benefiční bleší trh!

V podzemí kláštera bratří kapucínů na Dolním náměstí je každý všední den otevřen benefiční bleší trh ve prospěch Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Probíhá až do konce září. Během prázdnin mohou navíc zájemci každou středu přijít na prohlídku kostela, klášterní zahrady a krypty.

Kapucíni zvou na bleší trh i na prohlídky kostela a kláštera

"Loňská benefice díky lidem, kteří se zapojili, vynesla přes 90 tisíc korun. Tato částka připadla olomoucké pobočce Sjednocených organizací nevidomých a slabozrakých. Rozhodli jsme se bleší trh uspořádat i letos, a znovu tak podpořit lidi s postižením zraku," vzkazují olomoučtí kapucíni veřejnosti.

Vstup do krypty je z Dolního náměstí, pod terasou kapucínského kostela Zvěstování Páně, trh je otevřený každý den od 15 do 17 h, s výjimkou sobot a nedělí. Můžete darovat věci, které už delší dobu nepoužíváte, přestože jsou stále hezké a funkční – někomu jinému mohou ještě dobře posloužit. Například kuchyňské nádobí, sklo, porcelán, hračky, malé elektrospotřebiče, domácí nebo zahradní nářadí, čisticí prostředky, hračky, bižuterii… Takové věci můžete přinést přímo na bleší trh. Pomáhat je ale možné samozřejmě také tím, že si na trhu naopak něco koupíte. Cenu předmětů, které si vyberete, určíte vy sami. Kapucíni prosí, aby dárci nenosili šatstvo, knihy a potraviny.

Bleší trh probíhá v kryptě pod kostelem | Zdroj: https://www.facebook.com/kapucinivcr

Kromě možnosti pomoct nevidomým prostřednictvím blešího trhu nabízí v létě kapucíni i prohlídky svého areálu. "Nabízíme každou prázdninovou středu od 19 hodin komentovanou prohlídku kostela, sakristie, chóru, možná i s překvapením, a dále nabízíme prohlídku našich zahrad. Potom půjdeme dolů do hrobky a prohlídku zakončíme na bleším trhu," popisuje nabídku bratr Radek Navrátil v propagačním videu.

Uvidí i kapucínskou kryptu!

Této prohlídky se ve středu 12. července zúčastnilo kolem padesáti zájemců a stála za to! Návštěvníci se z příjemného výkladu bratra Radka dozví, jak žijí žebraví mniši dnes a jak se to liší od života jejich předchůdců v minulých staletích, uvidí místa, kam se běžný smrtelník nedostane a vyslechnou si třeba i zajímavý popis toho, jak kapucíni po staletí pohřbívali své mrtvé metodou, při které z nebožtíků vznikaly známé vysušené mumie. Uvidí i kryptu, místo, kam byla tato těla ukládána konkrétně v olomouckém klášteře.  

Krypta | Foto: Rej

Kostel Zvěstování Páně pochází z roku 1653 a je to už třetí kapucínská stavba ve městě. První dva chrámy byly zničeny při interkonfesijních sporech a válkách v první polovině 17. století. Kostel s klášterem a zahradou zabírají prostor devatenácti původních středověkých měšťanských domů mezi Dolním a Blažejským náměstím.  Řád menších bratří kapucínů je katolickým řeholním řádem, inspirovaným duchem sv. Františka z Assisi.

Foto: kapucini.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
Chata Kouty