Od Rusalky po Ofélii: ženské portréty Radomíra Surmy zdobí prostor nad centrem Olomouce

Výstavu Radomíra Surmy v prostorách Cafe Na Zábradlí ukazuje slavného restaurátora jako autora volné tvorby. Inspirován Michelangelovou tvorbou v Sixtinské kapli se Surma pustil do zachycování detailů ženských tváří, vyjadřujících určité symbolistní a archetypální motivy z pokladů evropské kultury.

Významný restaurátor a umělec Radomír Surma představil svou volnou tvorbu | Foto: Olomoucký Rej

Soubor portrétů, který vznikal od roku 2019 do současnosti, postupuje vlastně dlouhou cestou od pohádky k tragédii. Na obrazech najdeme rusalky, víly, Karkulku, ale i Pipi Dlouhou Punčochu, čarodějnice a typově nebezpečné osudové typy žen. Vrcholem výstavy je zřejmě duo Hamlet a Ofélie, přičemž předobrazem Hamleta byl olomoucký novinář Jan Procházka. Ten si dokonce kvůli požadavkům malíře nechal narůst dlouhé vlasy, aby dokonale splnil představu o slavné zamyšlené literární postavě.


Hamlet a Ofélie | Foto: Olomoucký Rej

Kam stylově zařadit vystavená díla? Sám Radomír Surma označuje své pastelové portréty za teatrální stylizovanou expresi. Restaurátor Surma dokazuje, že není jen tím mužem, který zachránil gotické fresky v Ostružnické ulici, renesanční fresku v Univerzitní ulici, barokní díla na Hradisku či nádherný sál Komenia a který vytvořil sluneční hodiny na radnici. Je to výtvarník, který chce kromě práce na starých dílech jinýách mistrů předvést i svůj vlastní styl a přínos. Po hojně navštěvované výstavě bodytypií v Galeriii G teď představuje divákům jinou polohu své vlastní svobodné práce.

A zájemci o jeho dílo teď mají navíc možnost navštívit kavárnu s nejlepším výhledem v městě - čtvrté patro domu v ulici 28. října nabízí originální prostor s terasou, jaký jiná podobná zařízení ve městě nemají. Vernisáž, ktzerou modrrovala helena Peštuk Sedláčková a verši ji doprovodil známý autor Slam Poetry Jiří Juráň, zaplnila kavárnu až na samou hranici - přijít a prohlédnout s díla ale můžete i v klidnější době.      


Vernisáž přilákala desítky hostů |  Foto: Olomoucký Rej

Radomír Surma (1968, Olomouc) absolvoval restaurátorskou školu u profesora Karla Strettiho na Akademii výtvarných umění v Praze. Krátce nastoupil do Muzea umění v Olomouci, posléze odešel na volnou nohu. Vedle profese restaurátora, která jej maximálně odborně i časově naplňuje, si čas od času najde i minimální prostor pro vlastní volnou výtvarnou tvorbu. Kresba pastelem mu umožňuje jak výrazné kresebné vyjádření figury, tak malířské až plastické postižení barevných nuancí a objemu. V jeho tvorbě dominují portréty a figurální motivy obecně. Vynikající kresebnou techniku, získanou při studiu děl starých mistrů, nevyužívá k prostému zachycení tváře či těla, ale záměrně si vybírá, často při studiu tanečních a gymnastických pohybů, dynamické až komplikované pojetí postav.


 Foto: Olomoucký Rej

Vernisáže se účastnil i slavný fotograf Jindřich Štreit |  Foto: Olomoucký Rej

Heidi, děvčátko z hor, a Němá Rusalka | Foto: Olomoucký Rej

Výhled z terasy kavárny je úžasný |  Foto: Olomoucký Rej



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty