Horové zranění: malého cyklistu do nemocnice transportovali i s brzdou, vraženou do stehna

Brzdovou páku si vrazil do stehna ve středu odpoledne sedmiletý chlapec u Lipové-lázní na Jesenicku. Při sjíždění trailů na Lipovských stezkách nezvládl poslední zatáčku a při pádu z kola se v něm nešťastně zaklínil. K zásahu byli povoláni jeseničtí hasiči, kteří při příjezdu na místo společně se záchranáři dítěti rychle a šetrně pomohli.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Zásah byl velmi náročný i po psychické stránce. "Jakákoli manipulace s bicyklem byla pro chlapce velmi bolestivá, proto jej záchranáři zajistili léky. Následně hasiči brzdový mechanismus velice opatrně z kola odmontovali, aby mohl být hoch i s nezvyklým předmětem ve stehně transportován do nemocnice," popisuje případ tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

S podobnými nehodami v terénu se setkávají hasiči i záchranáři stál častěji. "Ve čtvrtek jsme pomáhali zraněné turistce v lesích v Rovensku na Zábřežsku, která si při výletě zlomila nohu a potřebovala ošetření a transport do sanitky. V polovině prázdnin jsme zasahovali na Rychlebských stezkách, kde jsme poskytli první pomoc zraněnému bajkerovi po pádu z kola," dodává Lucie Balážová.

Právě Jeseníky či Rychlebské hory s vyhlášenou sítí trailů lákají cyklisty, elektrocyklisty i turisty v našem kraji nejvíce. Vydávají se stále častěji do těžce přístupných míst, z nichž je v případě zranění složitý transport. Proto jsou pak hasiči vysíláni k zásahům, při nichž spolupracují se zdravotnickou záchrannou službou a s Horskou službou. Často z velice složitého terénu pacienty transportují a poskytují jim první pomoc. Ročně jde o desítky podobných událostí!

JAK SE ZACHRÁNIT PŘI NEHODĚ V HORÁCH?

Abyste předešli nebezpečným či nepříjemným událostem při turistice či cyklistice, máme pro vás pár pravidel, kterými byste se měli řídit. Mezi ty nejdůležitější zásady patří nepřeceňovat své síly a schopnosti a zároveň mít neustále povědomí o tom, kde jsem a sledovat své okolí. V přírodě bývá totiž složité určit polohu toho, kdo potřebuje akutně pomoci, pokud sám neví, kde se nachází. Přitom určit přesně místo události bývá pro záchranu klíčové.

Bod záchrany | Foto: HZS Olomouckého kraje

Co tedy může při lokalizaci pomoci? Nejpřesnější je uvést GPS souřadnice z mobilního telefonu. Využít můžete též aplikaci Záchranka, která v případě potřeby pošle automaticky zdravotnické záchranné službě vaši polohu. Pokud situace neumožňuje použít mobilní zařízení, pak k lokalizaci poslouží turistické značení, nadzemní elektrické vedení velmi vysokého napětí, vodní toky a nádrže. K orientaci v neznámém terénu slouží také památná místa, jako jsou pomníky, kaple, boží muka. Pomoci mohou vysílače, rozhledny či body záchrany, takzvané rescue pointy. Jde o místa v krajině označená jasně žlutou tabulkou s unikátním kódem, který usnadňuje lokalizaci, ale také organizaci záchranných prací hasičů, policistů či záchranářů. Využívají je rovněž pro přesnější určení rozlohy lesních požárů.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty