Největší varhany v Česku opět rozezní Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Začíná už zítra

Velkolepým návratem do chrámu svatého Mořice otevře po dokončené rekonstrukci tamních varhan Mezinárodní varhanní festival Olomouc svůj 55. ročník. Zahajovací koncert se uskuteční v pondělí 4. září od 19 hodin v podání přední české varhanice Kateřiny Málkové, kterou doplní unikátní seskupení „Moravia Brass Band“. Také následující čtyři festivalové koncerty nabídnou špičkové interpretační výkony i mezinárodní zastoupení umělců.

Englerovy varhany | Foto: MFO

Po dokončené rekonstrukci Englerových varhan, které jsou s 8 tisíci píšťalami největšími varhanami v ČR, se festival vrací zpět do kostela sv. Mořice, kde proběhnou čtyři z pěti festivalových koncertů. Jeden koncert se pak uskuteční v katedrále sv. Václava. „Po několikaleté přestávce se znovu rozezvučí svatomořické varhany, které prošly náročnou opravou, trvající skoro tři roky. Opravu realizovala slovinská varhanářská firma Anton Škrabl ve spolupráci s olomouckou firmou Organ Service, a byla financována Evropskou unií a Ministerstvem pro místní rozvoj. Náročnost rekonstrukce byla především v tom, že se jedná o velký nástroj nejen co do počtu píšťal, ale i kombinací ovládání mechanicko-elektrické traktury. Věřím, že obnovené varhany budou také v letošním 55. ročníku festivalu rozeznívat srdce všech milovníků varhan.“ uvádí k rekonstrukci varhan probošt kostela sv. Mořice František Hanáček.

Všechny festivalové koncerty se konají tradičně v pondělky a čtvrtky od 4. do 18. září, vždy od 19 hodin. I v letošním roce nabídne festival špičkové interprety a nevšední hudební zážitky. „Největšími letošními hvězdami budou David Cassan z Francie a Balázs Szabó z Maďarska. Vynikající německý varhaník Axel Flierl provede stěžejní díla francouzských a německých skladatelů. Velkým zpestřením bude koncert pro dvoje varhany a dva varhaníky, který se uskuteční v olomoucké katedrále. Rád bych vyzvednul fakt, že právě olomoucký “dóm” poskytl hlavní zázemí varhannímu festivalu v době rekonstrukce svatomořických varhan. Tento koncert tak je jakýmsi poděkováním za možnost udržet linii varhanního festivalu v Olomouci bez jediného přerušení,“ dodává k programu dramaturg festivalu Karel Martínek.

Vstupenky v ceně 200 korun (zlevněná 100 korun) lze zakoupit na webu Moravské filharmonie Olomouc, v Informačním centru v budově olomoucké radnice na Horním náměstí, anebo hodinu před začátkem přímo na místě koncertu. Bližší informace k festivalu a vstupenkám jsou k dispozici na webu Moravské filharmonie Olomouc www.mfo.cz.

V pondělí 4. září bude festival zahajovat varhanice Kateřina Málková... 

...a doprovodí ji Moravia Brass Band



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
Chata Kouty