Velký koncert na náměstí, kostelní věže, utajená místa, olomoucké dvorky. DED začíná!

Dny evropského dědictví nabídnou v Olomouci program s desítkami položek. Začaly stejně jako školní rok už v pondělí 4. září, vrchol programu ale přijde až v pátek a v sobotu.

Zdroj: olomouc.eu

„Staletý vývoj evropské kultury tvoří naši bytostnou podstatu, proto je dobré si ji každoročně připomínat v souvislostech, zvláště těch místních a regionálních,“ uvádí primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Nejznámější kategorií dnů oslavujících odkaz evropanství jsou Dny otevřených památek. „Lidé se dostanou všude bez vstupného, ale především se dostanou i do míst, kde se běžně prohlídky nekonají, jako jsou věže kostelů, parní čerpací stanice nebo Jihoslovanské mauzoleum v Bezručových sadech,“ popisuje náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

U příležitosti letošní oslav v pátek 8. září ozdobí a rozezní večerní Horní náměstí slavnostní open air koncert Moravské filharmonie a Moravského divadla s názvem Dialog v melodiích (koupit vstupenku online). Představí jedinečné setkání dvou významných autorů, Bizeta a Ravela. Návštěvníci uslyší Ravelovu Španělskou rapsodii, nejslavnější árii z opery Carmen, působivý duet Nadira a Zurgy z opery Lovci perel nebo orchestrální skladbu Bolero, na kterou zatančí soubor baletu Moravského divadla.

V sobotu 9. září od 10 do 23 hodin bude Horní náměstí patřit kapelám, spolkům i uměleckým školám. Na pódium se dostanou Nylon Jail, Prago Union, Alen, Tak Co?, Hudební institut nebo Kateřina Marie Tichá & Bandjeez. Program oslav v Olomouci oživí i festival designu, jídla a zábavy. Akce s příznačným názvem Oživ centrum se odehraje v pátek 8. a v sobotu 9. září od 10 do 19 hodin. Návštěvníci mohou přijít podpořit lokální tvůrce na design market a vychutnat si speciality v gastro zóně na Horním náměstí i na farmářských trzích v ulici 28. října přímo pod barevnými větrníky.

Otevřeno bude v sobotu a neděli i v Arcidiecézním muzeu, můžte se podívat třeba na Krvavou pavlač, kde měl zemřít král Václav III.  | Foto: AMO

Součástí Dnů evropského dědictví je i Absolventský den, protože celý letošní rok slaví univerzita 450. výročí svého založení. K tomu budou otevřené galerie a olomoucké dvorky s kulturním programem. Připraveny jsou přednášky, mezi nimi i jazzový melodram Emila Viklického v Domu u parku, a řada komentovaných prohlídek. Desátý ročník Lafayettovských slavností v autentických kulisách Olomouce návštěvníkům připomene osobnosti, které se trvale zapsaly do její historie a to prostřednictvím inscenace dramatika Jana Sulovského.

Doprovod programu Dnů evropského dědictví vytvoří Knižní trhy Olomouc, které se konají v pátek 8. a v sobotu 9. září na náměstí Republiky. Navazují na někdejší festival Libri a představí olomoucká nakladatelství, knihkupce a publikační činnost muzejních institucí nebo univerzity. „Program je skutečně nabitý a sestavený tak, aby si vybral každý. I pravidelný návštěvník si zase najde něco nového,“ potvrzuje atraktivnost letošních oslav vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Více informací je na webu https://ded.olomouc.eu





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
Chata Kouty