Lidi z hořícího vagonu zachránil odvážný vlakvedoucí. Řidiči kamionu hrozí až osm let vězení

Když v úterý ráno k hořící změti vagónu a dvou aut přijeli první hasiči, bylo už asi třicet cestujících z vlaku v bezpečí venku. Zachránil je totiž pohotový vlakvedoucí Roman Juřena, který v hořícím vagonu dokázal i v poškozených a zablokovaných dveřích vytvořit průchod do vedlejšího vagonu. Hasiči teď veřejně poděkovali duchapřítomnému železničáři za jeho postup. Policie už mezitím obvinila řidiče polského kamionu z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu osm let vězení.

Foto: HZS Olomouckého kraje

„Obrovská rána, silný náraz. Praštil jsem se do hlavy a upadnul jsem,“ popisuje úterní srážku vlaku a kamionu v Olomouci na přejezdu na Bělidlech vlakvedoucí Roman Juřena. Kvůli protržené palivové nádrži začal první vagón i kamion po střetu okamžitě hořet. Požár se velice rychle šířil, vagón se plnil černým jedovatým kouřem. Uvnitř studenti i lidé mířící do práce. Uvězněni uvnitř hustým dýmem a plameny. „Zvednul jsem se, rozhlédnul se a viděl jsem, že z prvního vozu šlehá vysoko oheň a že v něm jsou lidé,“ popisuje situaci vlakvedoucí, který se v tu chvíli nacházel ve druhém vagónu.

VLAKVEDOUCÍ SE ZACHOVAL UKÁZKOVĚ

Přes otřes z pádu a obrovský stres však zareagoval ukázkově. Mezi lidmi, kteří se snažili ze druhého vozu dostat ven, se prodral ke dveřím na konci soupravy. „Spojují oba vagóny. Kvůli bezpečnosti jsou zamčené. Byly ale poškozené, kolize poničila i plechové schůdky mezi nimi. Naštěstí se mi dveře podařilo odemknout, nešly otevřít, ale podařilo se mi vytvořit úzký průchod, kudy se mohli lidé z prvního vagónu dostat do druhého a ven. Ani nevím, kolik jich bylo, ale všichni byli natlačení u dveří a čekali tam, až jim z hořícího vozu někdo pomůže. Vagón už byl plný černého dýmu, nebylo skoro nic vidět, špatně se dýchalo,“ líčí drama na přejezdu Juřena.

Když se mu podařilo dostat všechny cestující do bezpečí, kleknul si na všechny čtyři a vydal se do hustého kouře. „Nikde jsem neviděl našeho mašinfíru. Rozhodnul jsem se, že se zkusím podívat, jestli není někde poblíž, ale posunul jsem se v hořícím vozidle asi dva kroky. Jenže už jsem vůbec nemohl dýchat, tak jsem vycouval a vrátil se do druhého vozu a rychle vlak opustil,“ popisuje dění uvnitř soupravy.

Dle řídícího důstojníka hasičů, který na místě zasahoval, by se lidé bez pomoci vlakvedoucího tak rychle z hořícího vlaku určitě nedostali. „Rozsáhlý požár iniciovaný velkým množstvím paliva z proražené nádrže jim rychle odříznul cestu ke dveřím a vagón zaplnil okamžitě jedovatý dým. Jde o velice nebezpečnou situaci ohrožující život. Takže musím jeho reakci vyzdvihnout a poděkovat mu za ni. Bez jakýchkoli příkras: cestujícím z hořícího vagónu zachránil život,“ pochválil jej Jiří Osyka, řídící důstojník zásahu.

POMOHLI TAKÉ DVA ODVÁŽNÍ LIDÉ ZVENKU

Zvenčí vypadala situace obdobně dramaticky. Nedaleko přejezdu dlouhá léta funguje autoservis, v němž pracuje Lukáš Dudík. „Slyšel jsem strašnou ránu, šel jsem se podívat, co se děje a viděl jsem, že hoří vlak a kamion. Uvnitř byli lidé, ale nemohli ven,“ říká mladý muž. Přiběhnul proto k vlaku a snažil se otevřít pojistkou zablokované dveře. „Nejprve to vůbec nešlo, ale nakonec jsem s tím zabojoval a jedno křídlo se mi podařilo otevřít,“ vysvětluje situaci. Poté otevřel i prostřední dveře a pomohl cestujícím do bezpečí. „Za chvíli se ke mně přidali i další kolemjdoucí, takže to pak šlo celkem rychle. Všude byl dým, tak jsme cestující navigovali dál od soupravy,“ podotýká Lukáš Dudík.


Dle ředitele HZS Olomouckého kraje brigádního generála Karla Koláříka si oba muži zaslouží pochvalu za okamžité jednání a pohotovou reakci. Vyzdvihuje především to, že i v silně stresové situaci dokázali udržet chladnou hlavu a koncentrovat se na zásadní úkol: dostat cestující do bezpečí. „Reakci pana Juřeny považuji za vzorovou. V dnešní době je potřeba toto statečné chování ocenit a upozornit na něj. Bez jeho pomoci by mohla událost mít tragické následky,“ uzavírá krajský ředitel hasičů. 

ŘIDIČ KAMIONU SI UŽ VYSLECHL OBVINĚNÍ

"Včerejšího dne zahájili kriminalisté územního odboru Olomouc trestní stíhání 65letého cizince, kterého obvinili ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti," uvedla policejní mluvčí Jitka Vaňharová.

Obviněný se jakožto řidič nákladního vozidla Scania s návěsem, jedoucí od Hodolan k Pavlovické ulici, pravděpodobně plně nevěnoval řízení a na železniční přejezd měl vjet na červenou. Následně došlo ke střetu s právě projíždějícím osobním vlakem mířícím od Velké Bystřice k olomouckému hlavnímu nádraží. V danou chvíli v něm cestovalo zhruba třicet osob. Vlivem nárazu se oddělil návěs od tahače, jehož nádrž zachvátil požár. Plameny se rozšířily na celou nákladní soupravu, osobní vlak a automobil, který přijel k přejezdu v opačném směru než nákladní vozidlo. Nehoda si vyžádala zranění řidiče nákladního auta, vlakvedoucího a nejméně šesti osob cestujících ve vlaku. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena přes 30 milionů korun.

Trestní stíhání obviněného probíhá na svobodě. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitý trest.

Video z havárie https://twitter.com/i/status/1714944593400049671





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty