SOUTĚŽ: Na výstavě Klenoty pralesa jsou k vidění i vzácné diamantové orchideje se zlatou žilnatinou

Stovky kvetoucích orchidejí s pestrobarevnými květy nejrůznějších tvarů jsou nyní k vidění ve sbírkových sklenících v olomouckých Smetanových sadech. Do 6. listopadu se zde vůbec poprvé koná prodejní výstava orchidejí a tropických rostlin pojmenovaná Klenoty pralesa. Hrajte s Rejem o 2x dvě vstupenky!

Výstava orchidejí a tropických rostlin v Olomouci potrvá do 6. listopadu. Foto: Rej

Otevřená je každý den od 9 do 18 hodin, součástí expozice jsou i vzácné odrůdy. Vstupenky jsou k dostání přímo ve sklenících.

„Výstavou orchidejí a tropických rostlin Klenoty pralesa rozšiřujeme portfolio našich akcí. Jde o první ročník. Návštěvníci si ve sbírkových sklenících budou moci díky ní prohlédnout i běžně nedostupné vzácné odrůdy a cenné rarity,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Jedním z exponátů prodejní výstavy Klenoty pralesa je například královna všech orchidejí Vanda, která dokáže žít bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti.

„Vykvétá nádhernými květy zahrnujícími celou škálu barevných kombinací, které si člověk jen stěží dokáže představit. Na výstavě bude také mystická Vanda kvetoucí nádhernými modrými květy, které jsou v přírodě velmi vzácné a ojedinělé,“ přibližuje zkušená pěstitelka Markéta Aubrechtová, se kterou Výstaviště Flora Olomouc při přípravě výstavy úzce spolupracuje.

Další orchidejovou raritou, na kterou se mohou návštěvníci těšit, jsou takzvané „jewel orchids“ neboli „diamantové orchideje“, jejichž okrasné listy jsou protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou.

Součástí expozice je také rostlina vanilky, jde totiž o liánovitou orchidej, a také pozoruhodné střevíčníky rodu Paphiopedilum kvetoucí velkými, nápadnými květy s charakteristickým bačkůrkovitým pyskem.

Celkově jsou ve sbírkových sklenících do neděle 6. listopadu k vidění stovky kvetoucích orchidejí, navíc je doplní Tillandsie rostoucí pouze ze vzdušné vlhkosti a také pestrá škála druhů masožravých rostlin.

Z dalších rodů budou k vidění například Phalaenopsis, Dendrobium, po vanilce vonící Oncidium, Cambria, Brassia, Odontoglossum, Cymbidium, Zygopetalum, Miltonia a mnoho dalších.

Téměř všechny druhy orchidejí, které návštěvníci ve sbírkových sklenících uvidí, si pak mohou odnést i domů, výstava je totiž prodejní. K zakoupeným květinám dostanou také cenné rady ohledně jejich pěstování.

Více informací ZDE.

SOUTĚŽ

Hrajte s Rejem o 2x dvě vstupenky na výstavu Klenoty pralesa. Stačí, když pošlete správnou odpověď a budete mít špetku štěstí při losování. Dva výherce, kteří získají každý po dvou vstupenkách, zveřejníme v pátek 3. listopadu pod tímto článkem.

Jak se jmenuje královna všech orchidejí, která dokáže žít bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti?

a) Bílá panda

b) Daniel Landa

c) Vanda

Odpovědi posílejte jako SMS ve tvaru ODPOVĚĎ, JMÉNO, BYDLIŠTĚ na číslo 605 854 541. (Cena zprávy odpovídá vaší standardní SMS.)

VYHODNOCENÍ SOUTĚŽE:

Dvě vstupenky na výstavu Klenoty pralesa vyhrály Jitka Sogelová z Olomouce a Jiřina Mertová z Rudy nad Moravou.

Blahopřejeme! 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty