Kauza zmanipulovaných zakázek pokračuje: policie už obvinila politiky, podnikatele i další lidi

Celkem třináct osob už je trestně stíháno v souvislosti se včerejším zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu na půdě Krajského úřadu Olomouckého kraje, na radnici v Přerově a na dalších místech.

V kauze jde údajně o zmanipulované veřejné zakázky na dopravní stavby | Ilustrační foto: FB Olomoucký kraj

Policisté včera zasahovali na krajském úřadě, prověřovali také přerovskou kancelář Michala Záchy, uvolněného radního přerovského primátora, byli rovněž na Správě silnic Olomouckého kraje, v několika bytech a v kancelářích různých firem. V případě třinácti osob, mezi nimiž jsou politici, úředníci i podnikatelé, bylo zahájeno trestní stíhání. Týkat se má přijetí úplatku, zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodů. Konkrétně by mělo jít o veřejné zakázky v oblasti dopravních staveb. Obvinění se těchto činů měli dopouštět jako organizovaná skupina. 

Mezi stíhanými jsou i dva politici ODS, náměstek hejtmana a uvolněný přerovský radní Michal Zácha a člen regionální rady a bývalý předseda krajské organizace ODS Robert Knobloch. V jejich případě budou první postihy nejspíš následovat ihned - a to ve sféře jejich veřejného působení.  

Regionální rada ODS se kvůli této věci sejde dnes ve 20 hodin. "Nemáme jinou možnost než oba vyzvat, aby rezignovali na veřejné funkce a také aby pozastavili své členství v ODS," uvedl místopředseda regionální rady této strany Martin Major. 

V současnosti stále probíhají další výslechy.  

Jedním ze stíhaných je i dosavadní náměstek hejtmana Michal Zácha | Foto: FB Olomoucký kraj



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty