Hasiči mají kvůli vodě opět plno práce, v Olomouci se odpoledne sejde povodňová komise

Nejdřív sníh, pak obleva a povodňové nebezpečí. Hasiči jen v pondělí vyjížděli k padesáti případům, kdy museli odčerpávat vodu ze sklepů a z garáží nebo voda a padající stromy ohrožovaly bezpečnost na silnicích. V Olomouci lidé sledují stav hladiny Moravy, sejde se i povodňová komise.

Foto: HZS Olomouckého kraje

"Od rána dosud jsme dnes vyjeli zhruba k padesáti událostem v souvislosti s počasím a rozvodněnými toky. Nejvíce jsme řešili stromy na komunikacích , to bylo sedmnáct případů, ve třinácti případech čistili jsme propustky a toky od naplavenin a další jevy v souvislosti se zvýšením hladiny toků," uvedla v pondělí večer Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Hasiči také odčerpávali vodu ze zaplavených sklepů a garáží. 


V celém kraji platí povodňová pohotovost. Vysoká hladina vody je na menších tocích, jako je Bystřice nebo Sitka, i na samotné řece Moravě. V Moravičanech došla až na III. stupeň povodňové aktivity, v Litovli či v Olomouci v úterý dopoledne byla na II. stupni.  Odpoledne se na radnici sejde městská povodňová komise. Podle jejího tajemníka Jana Langra by ale město Olomouc mělo přečkat velkou vodu bez zásadních problémů.

Na Olomoucku se řeka zatím rozlévala na některých místech do volné krajiny, což je přirozený způsob ochrany měst a obcí před velkou vodou. 

Foto: HZS Olomouckého kraje 

Zdroj: CHMI.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Rockový ples Olomouc
INZERCE
Chata Kouty