Je to jisté! V Jeseníkách žijí vlci, nechybí ani další šelma - rys

To, o čem až dosud ochránci přírody jenom spekulovali, je teď jisté – v Jeseníkách žijí vlci. Potvrdil to projekt, během něhož lidé tyto velké šelmy stopovali. Kromě vlků se na nejvyšších moravských horách prokazatelně vyskytují i rysové.

Trus i stopy v blátě nebo zbytcích sněhu – to všechno prokazuje, že se do Jeseníků vrátili vlci. Foto: Jana K. Kudrnová

„Na základě dlouhodobého monitoringu probíhajícího v celé jesenické oblasti můžeme prohlásit, že se v CHKO Jeseníky a jejím nejbližším okolí trvale vyskytují minimálně dva vlčí páry. Během posledního roku bylo zaznamenáno i několik průchodů migrujících jedinců. Pro přírodu Jeseníků je to jistě dobrá zpráva. Preventivně je však v tomto kontextu potřeba počítat také s dostatečným zabezpečením hospodářských zvířat,” uvedl Michal Feller z Hnutí DUHA Šelmy. 

Do monitoringu šelem se zapojila Správa CHKO Jeseníky, Hnutí DUHA, ale také strážci přírody, myslivci a lesníci. Celkem se projektu zúčastnilo 39 lidí, kteří během února prošli 425 kilometrů. 


Podařilo se prokázat i výskyt rysů

„Počasí nám opravdu nepřálo. Přesný počet vlků nebylo možné určit pro absenci souvislé sněhové pokrývky – nebyla tak možnost zvířata efektivně stopovat. Přesto se podařilo získat zhruba desítku nálezů trusu a zaznamenat několik jednotlivých stop,“ dodal Daniel Křenek z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Kromě vlků se podařilo prokázat i výskyt rysů, kriticky ohroženého sokola stěhovaného a velmi vzácného jeřábka lesního.  

Foto: Jana Kloučková Kudrnová



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty