Lešení na Moravském divadle: historická budova už nutně potřebuje novou střechu

Novou sezonu zahájí Moravské divadlo Olomouc pod novou střechou. Na začátku července odstartovaly tradiční prázdninové práce. Hlavním bodem je tentokrát oprava střechy. Práce za jeden a půl milionu korun by měly skončit v polovině srpna.

Moravské divadlo potřebuje novou střechu / Foto: olomouc.eu/ Blanka Martinovská

Před budovou divadla vyrostlo na přelomu června a července vysoké lešení a nejbližší okolí se změnilo ve staveniště. Během prázdninových prací se opravy dočká střešní plášť. Kvůli vysokému lešení je před divadlem zábor po celé šířce budovy a došlo i k omezení provozu sousedící kavárny. Divadelní ulice zůstala průchozí.

Průběh prací po prvních dvou týdnech stavebních prací zkontrolovali ředitel divadla David Gerneš a primátor Mirek Žbánek. „Je jasně vidět, že břidlice se již začíná odlupovat, je za hranou své životnosti. V minulosti střechou divadla několikrát zatékalo. Dlouhá léta odkládaná oprava střechy je naprostou nezbytností. Loni jsme oslavili sto let českého divadla v Olomouci a jsem moc rád, že do nové sezony a nové stovky vstoupíme pod novou střechou,“ shrnul po prohlídce primátor Mirek Žbánek. „Historická budova divadla navíc vloni oslavila sto devadesát let, takže má od nás dodatečně jako dárek nový klobouk a v příštím roce bychom jí velmi rádi oblékli také nový kabát v podobě moderní fasády a vyměněných oken,“ doplnil ředitel Gerneš.

„Postupně dojde k demontáži stávající střešní krytiny společně s demontáží pojistné vrstvy, která je na asfaltové bázi. Následovat bude částečná demontáž bednění, podle toho, v jakém bude stavu. Poté položíme novou pojistnou izolaci a novou břidlicovou střešní krytinu,“ popsal harmonogram prací stavbyvedoucí Pavel Hurta (na snímku vlevo). Předpokládané náklady na opravu střechy jsou 1,5 milionu korun. Na pokrytí této částky se podílí město Olomouc společně s ministerstvem kultury České republiky, které v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón poskytlo dotaci ve výši 415 tisíc korun.

Vstup do pokladny Moravského divadla je po dobu na začátku Divadelní ulice ze strany od Horního náměstí. „Omlouváme se tímto všem za komplikace spojené se stavebními pracemi, ale věříme, že příznivci našeho divadla, a nejen oni, ocení chystané úpravy historické budovy,“ uzavřel ředitel David Gerneš.

Foto: Blanka Martinovská a Pavel Snášel


Foto: Pavel Snášel

Foto: Blanka Martinovská

Foto: Blanka Martinovská

Foto: Blanka Martinovská




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty