Zastupitelstvo zvýšilo Olomoučanům daň z nemovitosti

Zastupitelstvo města Olomouce schválilo pětadvaceti hlasy návrh na zvýšení daně z nemovitosti na dvojnásobek. Původně avizovaný návrh trojnásobku se vůbec nedostal do hlasování, protože jednotlivé strany jej během interních jednání předhodnotily. Hlasování dopadlo tak, že pro byla část koalice a část opozice, menší část opozice a koalice návrh nepodpořila.

Ilustrační foto: mmol - Jan Amdreáš

Pro obyvatele Olomouce a majitele nemovitostí znamená zvýšení místního koeficientu na 2 zdvojnásobení daně z nemovitosti od roku 2022. Pro město to zvýší roční příjem zhruba o 90 milionů korun. Rada se před zastupiteli zavázala k tomu, že třicet milionů z této nově vybrané částky dá na umořování dluhu a dalších zhruba šedesát milionů na investice do infrastruktury, do oprav komunikací, vodohodpoářské infrastrukury a do příspěvkových organizací, například škol. Peníze z vybraných daní budou na začátku roku uloženy do rezervy rozpočtu. 

Pro hlasovali zastupitelé za ANO, ProOlomouc, SpOlečně a KDU-ČSL. Návrh naopak nezískal podporu ODS, koalice Piráti a STAN, KSČM, SPD a ČSSD. 

O hlasování, kterému předcházela velmi dlouhá diskuze, budeme ještě podrobněji informovat. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty