Skončí hrozné zácpy na kruháči u Globusu? ŘSD už vykupuje pozemky na dokončení obchvatu

Příprava zbývajícího úseku dálničního obchvatu Olomouce zaznamenala významný posun. Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výkupy pozemků na trase dálnice D35 mezi Slavonínem a Křelovem. Záměr dlouho blokoval odmítavý přístup obce Křelov. V roce 2024 by měla začít stavba posledního úseku. Pak snad skončí nepříjemné zácpy na kruhvém objezdu u Globusu.

Na rondelu u Globusu dochází pravidelně k zácpám a někdy i haváriím. / Ilustrační foto: google maps streetview

„První sada návrhů kupních smluv byla rozeslána a už se nám vrátily jednotky schválených čili podepsaných smluv v hodnotách milionů korun,“ uvedl za komunikační oddělení Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal. Celkem bude muset ŘSD vypořádat 180 listů vlastnictví. Chystaný úsek má přitom jen něco málo přes tři kilometry.  

Ředitelství silnic a dálnic už vlastní první parcely potřebné pro dokončení dlouhodobě očekávané dálnice. Stavba dlouho nepokračovala kvůli sporům o vedení trasy na úrovni Křelova. „Z důvodu zákonných změn bylo nutné i opakovat proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA. Získáním kladného stanoviska se nyní příprava rozjela na plné obrátky,“ zdůraznil Miroslav Mazal. V rámci majetkoprávní přípravy musí ŘSD vyřídit 450 smluv, které zahrnují nejen výkupy pozemků, ale také uložení věcných břemen a nájemní smlouvy.

Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že na konci příštího roku požádá o vydání stavebního povolení a začne připravovat podrobnou technickou dokumentaci pro zadání stavby. Součástí bude i rozpočet stavby, který stanoví soutěžní cenu aktuálně odhadovanou na jednu miliardu korun. V roce 2023 je pak naplánována veřejná soutěž na zhotovitele stavby a reálný předpoklad zahájení hlavních stavebních prací je začátek roku 2024.

Zdroj: ŘSD 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty