Az ördögszántotta hegy! Pohádka, které děti rozumí, i když maďarsky neumí, a další uherské lahůdky

Tolik maďarských slovíček jako během dvou pondělních divadelních představení asi ještě olomoucké děti ani jejich rodiče v životě neslyšeli. Pohádka Ďáblem zoraná hora loutkového divadla Bóbita z Pécse byla jednou z nejvýraznějších částí Maďarského dne v Olomouci. Tou druhou rozhodně byla ochutnávka speciálního fazolového guláše podle receptu z regionu Baranya. Obě divadelní představení sledovalo zaplněné hlediště, na guláš se stály dlouhé fronty.

Divadlo Bóbita z Pécse nadchlo děti i dospělé publikum. / Foto: Rej.cz

Ještě než se rozjel bohatý program na Horním náměstí, odehrálo se oficiální přivítání na radnici, kde hosty přijal primátor Olomouce Mirek Žbánek. Do města dorazili maďarský velvyslanec v Praze, J.E. Miklós Boros, velvyslanec České republiky v Budapešti J. E. Tibor Bial, náměstek primátora Pécse Gábor Zag a další zástupci tohoto univerzitního jihomaďarského města, paní Gertrud Kelemen, ředitelka Maďarského kulturního institutu v Praze a zástupci Maďarské centrály cestovního ruchu. Poté již mohla začít zábava a program, který přiblížil početnému publiku život jedné ze zemí prostoru V4.

Pohodové koncerty Áfium Jazz Trió uklidnily atmosféru, kterou pak zase rozbouřila divadelní představení Bóbita pro děti i pro velké. Při nich se mimochodem ukázalo, že není nutné umět maďarsky, aby se divák královsky bavil při maďarské pohádce. Ta se jmenovala Čertem zoraná hora - v originále Az ördögszántotta hegy, a děti při ní slyšely maďarštinu, němčinu, angličtinu, slovenštinu a hlavně hodně smíchu a křiku.

Odehrála se i tuzemská premiéra ryze maďarského sportu „teqball“. Jde o novou disciplínu, kombinující prvky fotbalu, nohejbalu a stolního tenisu, která vznikla v Maďarsku a má velkou ambici proniknout do světa a stát se i olympijským sportem. Olomoučtí školáci dostali od maďarských hostů několik teqballových souprav, aby mohli povědomí o tomto sportu šířit i na Moravě.

Od pravého poledne do více než patnácti hodin probíhala i ochutnávka maďarských specialit - konkrétně pravého guláše dost odlišného od toho, čemu říkáme guláš my. Ochutnávka se odehrávala se u stanu, kterému vládla trojice mistrů kuchařů z regionu Baranya Zsolt Herr, Roland Csincsak a Zoltán Teleky. Jejich luxusní kotlíkový fazolový guláš byl důvodem, proč v pondělí na Horním náměstí několikrát stála mnohametrová fronta. Rozdalo se více než šest stovek porcí! K tomu bylo připraveno i solidní pivo z Pécse.

Hlavní gastronomickou nabídku doplňovaly i další stánky s maďarským kořením, těstovinami a dalšími specialitami, jako třeba husí jára. Nechybělo maďarské víno z produkce vinařství Bock.

Maďarský den v Olomouci byl jedním z vrcholů letošního Česko-maďarského roku, nikoliv však akcí poslední. Chystají se ještě Olomoucké vinné slavnosti se silnou maďarskou účastí, maďarský jazzový koncert, velký koncertní program maďarských klasiků v podání Moravské filharmonie či strhující taneční vystoupení. V příštím roce se Olomouc zaměří na další zemi V4, a to na Polsko. Vloni měla Olomouc pro změnu Česko-slovenský rok.  

Zdroj: olomouc.eu


Nejlepší guláš umí kuchaři z regionu Baránya / Foto: Rej.cz

Nejlepší guláš umí kuchaři z regionu Baránya / Foto: Rej.cz

Nejlepší guláš umí kuchaři z regionu Baránya / Foto: Rej.cz

Divadlo Bóbita / Foto: Rej.cz

Divadlo Bóbita / Foto: Rej.cz

Divadlo Bóbita / Foto: Rej.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty