Jeden z balónů se obrátil naopak! Iluze na nebi dnes vzrušila ranní Olomouc

Hodně zájmu i trochu zděšení způsobil dnešní průlet čtveřice horkovzdušných balónů nad centrem Olomouce. Jeden z balónů totiž vypadal, jako by se obrátil vzhůru nohama. Ve skutečnosti to byl tzv. obrácený balón "upside-down" typu FESTO.

Start v Neředíně / Foto: Letiště Olomouc

Tento balón má totiž zvláštní konstrukci - jeho látkový obal je vyroben jakoby obráceně. Má tvar obráceného balónu včetně imitace koše na špici a skutečný koš je schován uvnitř balonu za pomocnou plachtou, která tady funguje jako zástěra či paraván.

Zvenčí proto skutečný koš s posádkou ani nezbytný hořák nejsou vidět. Dokonce i logo a nápis firmy FESTO jsou na látkovém obalu umístěny opačně, aby umocňovaly dojem, že se balón otočil. Pokud se podaří posádkám balonů dostat jeden běžný a jeden otočený balon kousek nad sebe, vyvolávají pak v divácích dokonalou iluzi zrcadlení. 

Balóny dnes startovaly na neředínském letišti zhruba v 8 hodin a během svého putování po obloze pak mnoha lidem hodně zpestřily cestu do zaměstnání. Sociální sítě se během chvíle zaplnily snímky otočeného balónu a spoustou doprovodných otázek. 

Foto: Letiště Olomouc a Baloonjam.cz


Foto: Letiště Olomouc


Foto: baloonjam.cz



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty