Tajemné meteority v Olomouci! Vlastivědné muzeum představí další unikáty

Věstonická venuše, keltská kamenná hlava… a meteority! Po devět listopadových dní mohou návštěvníci Vlastivědného muzea Olomouc vidět unikátní výstavu, která představí jednu z největších záhad Slezského muzejnictví. I v tomto případě půjde o natolik vzácné exponáty, že je do Olomouce přepravil policejní vrtulník a do muzea přivezla policejní eskorta.

Meteority vzrušují lidstvo od pradávna. V Olomouci budou vystaveny unikátní železné úlomky jednoho z nich.

Po pravěkých muzejních skvostech, kterými je Věstonická venuše a keltská kamenná hlava z Mšeckých Žehrovic, tak uvidí Olomouc i poslední z trojice skvostů českých muzejních sbírek, slavné Meteority, které přistály na naší zemi před více než 18 tisíci lety.

Meteority byly do Vlastivědného muzea v Olomouci přivezeny 4. listopadu policejní helikoptérou, rovněž instalace proběhla za asistence Policie ČR. Výstava začala 5. a potrvá do 14. listopadu.

Meteority jsou součástí sbírek oddělení přírodních věd Slezského zemského muzea v Opavě. Jedná se o devět kusů železných meteoritů, nalezených v roce 1925 v Lundwallově cihelně v Opavě-Kylešovicích. Původně měly všechny opavské meteority červenohnědou až rezavě hnědou povrchovou kůru, která se od nich snadno lupenitě odlučovala. Kůra vznikla při průletu želez atmosférou, složená byla z hydroxidů železa a místy byla až 0,5 cm silná. Tvar meteoritů je nepravidelně klínovitý, deskovitý až polyedrický. Jejich podrobný výzkum provedl mineralog Rudolf Rost. Zjistil, že s malými odchylkami mají opavské meteority toto složení: naprosto převažuje železo (94 %), následuje nikl (5,5%) a dále pak malé množství kobaltu, fosforu a síry. Téměř stejné složení jednotlivých želez nasvědčuje tomu, že se jedná o úlomky jednoho tělesa.


Foto: Slezské zemské muzeum Opava




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty