Kvetoucí Olomouc se návštěvníkům města moc líbí. Co na ni říkají Olomoučané?

Novinkou sezóny je Květinová stezka. „Na letní sezonu jsme připravili Kvĕtinovou stezku, která provádí návštĕvníka kolem našich krásných památek a do parků. Chceme oživovat značku Olomouce jako města květin,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská, která květinové novinky iniciovala.

Květinová stezka, zastávka u Mariánského sloupu na Dolním náměstí | Foto: Rej.cz

V posledních letech přibývá ve městě různých květinových aranží a zákoutí s rozkvetlou zelení. Květinová stezka je poslední z nich. Až do konce srpna provádí turisty po šesti zajímavých místech. Na každém zastavení je čeká jiné květinové aranžmá. Trasa začíná na Horním náměstí a vede do Michalské ulice na Žerotínovo náměstí k soše svatého Floriana, přes vilu Primavesi kolem Konviktu k Arcibiskupskému paláci, do parkánových zahrad a přes Bezručovy sady do Hrnčířské ulice. Odtud pokračuje přes Dolní náměstí s Mariánským sloupem přes Šemberovu ulici k Terezské bráně a Smetanovými sady k oranžerii. Při prohlídce nazvané Za branami města se pak zájemci dozvědí více i o historii parků. "Je to dobrý nápad. S vnučkou jsme se vydali po značkách a navštívily několik těch míst. Možná že někde by mohla výzdoba být bohatší, ale my jsme spokojení, nám se to líbilo všechno," reagovala s úsměvem na dotaz turistka z Jihlavy paní Gartnerová. "Nejvíc se nám líbila výzdoba u toho mariánského sloupu na Dolním náměstí," dodala. 


Nově vyzdobená Arionova kašna  | Foto: Rej.cz

Květinová stezka samozřejmě není všechno. Květiny jsou od konce července například také v Arionově kašně. Právě tato výzdoba vzbuzuje asi nejemotivnější ohlasy. "Tohle je opravdu nádhera! Ta kašna je krásná sama o sobě, ale s dobře udělanou květinovou výzdobou to dostává ještě jiný rozměr. Myslím, že by se to líbilo i autorovi kašny panu Theimerovi," zhodnotila výzdobu paní Zdena, která z Olomouce pochází, ale teď bydlí na Šumpersku a rodné město pravidelně navštěvuje. 


Letošní greenpoint s netradičními květinovými nádobami | Foto: Rej.cz

Další květiny jsou nedaleko Sloupu Nejsvětější Trojice, ty zase připomínají pobyt Wolfganga Amadea Mozarta v Olomouci, a na rohu radnice vznikl nový greenpoint z nevšedních nádob a spousty květin. "Sedí se tu příjemně, ty květiny náměstí hodně vylepšují. Škoda, že tu není i pár stromů," uvedla Monika Navrátilová, která na jedné z laviček v greenpointu s kamarádkou konzumovala zmrzlinu z nedaleké cukrárny. Během chvilky se na tomto místě nebo u blízké Arionovy kašny zastavilo několik lidí, kteří si květinovou výzdobu fotili. 

K tomu vznikají v olomouckých parcích nové pestře rozkvetlé záhony. Vloni a předlomni byl hitem záhon lilií v parku pod Dómem, letos přibyl ještě větší pás se zářivě barevnými květinami v Bezručových sadech. Také tato místa si lidé podle našich zkušeností často fotí a tráví u nich spoustu času.  

Lilie v Bezručových sadech  | Foto: Rej.cz

Lilie v Bezručových sadech | Foto: Rej.cz

Výzdoba u sochy svatého Floriána na Žerotínově náměstí | Foto: FB Markéty Záleské



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty