V Olomouci vrcholí přípravy na tradiční vánoční trhy. Letos v plné parádě bez všech omezení

Olomoucké vánoční trhy, jedna z vrcholných akcí sezóny ve městě, finišuje s přípravami. Kromě vyhledávaných stánků s vánočním zbožím a punčem a bohatého programu pro návštěvníky chystají organizátoři i netradiční vycházkovou stezku po historickém centru s možností několika vyhlídek na město se slavnostní adventní atmosférou. Trhy se otevřou 18. listopadu a skončí 23. prosince.

Foto: Rej.cz

„Lidé se po období kovidových omezení mohou opět těšit na otevřené trhy se vším všudy. Stánky vyrostou na Horním i Dolním náměstí a ve spolupráci s Výstaviště Flora Olomouc a.s. na tržnici, kde jsme znovu umístili oblíbenou atrakci – vyhlídkové vánoční kolo,“ říká za pořadatele mluvčí Monika Řehulková. „Situaci kolem kovidu monitorujeme. Zatím nemáme žádnou zpětnou vazbu od krajské hygienické stanice, ministerstva zdravotnictví, ani krizového štábu města, že by trhy měly být nějakým způsobem omezené,“ dodala.

Pořadatelé pro návštěvníky připravili vycházkovou trasu, na které mohou obdivovat jedinečné olomoucké kašny, barokní sloupy, a architekturu, vychutnat si neopakovatelnou atmosféru adventních trhů a pokochat se pohledem na historické jádro z několika vyhlídek. První je postavená na Horním náměstí a poskytne neobvyklý výhled přímo na trhy, druhá je z Radniční věže a třetí z 30 metrů vysokého vyhlídkového kola na tržnici. Poslední dvě nabídnou nejen vyhlídku na stylově nasvícené trhy, ale i velkou část předvánoční Olomouce.

„Vánoční trhy v centru Olomouce stály pro svoji krásnou atmosféru vždy na prvních příčkách při srovnání s ostatními městy. A to platilo nejen u nás, ale i v zahraničí, při hodnocení turisty. Moc bych si přál, aby i letos dostály trhy svému původnímu věhlasu, proběhly bez omezení a my všichni si je náležitě užili. A to nejen pro novinky, které pořadatelé na letošní rok připravili, ale i kvůli tomu, abychom se dokázali v době adventu alespoň na chvíli v této nelehké době zastavit a užít si klidný čas se svými blízkými,“ říká primátor Olomouce Mirek Žbánek.

A co na návštěvníky čeká? Pořádající spolek Kulturní Olomouc nezapomene ani letos na zajímavý program pro malé i velké. Na pódiu na Horním náměstí vystoupí známé soubory a interpreti, například Bára Basiková, Turbo, Pavel Dobeš nebo Poutníci, prostor dostanou i olomoucké kapely a zpěváci – Bluesberg, Homebwoyrasta, Terez Wrau, Blues Power, Olomoucký dixieland jazz band, Isbina a řada dalších. Rodiče s dětmi jistě ocení promítání pohádek a filmů, např. Jak dostat tatínka do polepšovny, Vánoční hvězda, Láska rohatá aj. Nebude chybět ani tradiční zpívání koled s Deníkem a dětským souborem Kassiopea nebo průvod čertů Krampusů. Letos návštěvníci nepřijdou o tradiční rozsvěcení vánočního stromu, v provozu bude Ježíškova pošta a dílničky pro děti. Podrobný program najdete na https://www.vanocnitrhy.eu/

Tradiční stánky také nabídnou na náměstích a tržnici inspiraci na vánoční dárky i oblíbené občerstvení. Chybět nebude keramika, adventní věnce, vánoční ozdoby a dekorace, kovářské, textilní či dřevěné výrobky, včelí produkty, zimní doplňky a řada dalších. Po nákupech přijdou vhod vyhlášené olomoucké punče v mnoha variacích, uzeniny, grilovaná masa, klobásy nebo sýry, orientální speciality, makrely na dřevěném uhlí, slovenské halušky nebo čerstvé trdelníky.

Hlavním partnerem trhů je tradičně Město Olomouc, které již po sedmnácté vypsalo soutěž pro děti o jméno vánočního stromu. Výtvarně zpracované návrhy s pojmenováním mohou zájemci zasílat do pondělí 14. listopadu na adresu Magistrát města Olomouce, odd. kultury, Lucie Rozbořilová, Horní náměstí 583 - radnice, 779 11 Olomouc nebo osobně na podatelnu radnice v úřední hodiny magistrátu. Na obálku je třeba uvést „Soutěž pojmenuj vánoční strom“, na zadní stranu výtvarných návrhů potom jméno, třídu, věk.

Zahájení a zakončení trhů:

  • Horní a Dolní náměstí
  • 18. 11. – 23. 12. 2022
  • Provozní doba:
  • Horní náměstí:
  • Neděle – čtvrtek 10,00 – 21,00
  • Pátek – sobota 10,00 – 22,00
  • Dolní náměstí:
  • Prodej stromků a na stáncích 10,00 – 20,00
  • Tržnice:
  • Vyhlídkové kolo a prodejní stánky
  • Pondělí – čtvrtek 13,00 – 20,00
  • Pátek – neděle 10,00 – 22,00

Na Horním náměstí už tento týden začala stavba stánků a objevil se i dětský kolotoč. Takto časný termín vyplývá z toho, že před Vánočními trhy proběhnou ještě Svatomartinské trhy 11. a 12. listopadu a tak budou stánky využity i během této akce. 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty