Náplavka, nábřeží a nová zeleň. Jak to dnes vypadá okolo řeky Moravy v centru města?

Okolo náplavky a nového nábřeží se už rýsuje i nová podoba veřejné zeleně. V Masarykově ulici u Vrchního soudu se opět zelenají akáty. V Blahoslavově ulici podél nábřežní zdi rostou olše, na protějším břehu javory.

Na tomto místě v ústí do Blahoslavovy ulice rostla vrba i před rekonstrukcí nábřeží | Foto: Rej.cz

Po náplavce se už několik týdnů procházejí či projíždějí Olomoučané. Pravý břeh je už stavebně hotov s výjimkou čísti Blahoslavovy ulice, kde byly potíže s plynovým potreubím. Chybí zatím ale zeleň v podobě popínavých rostlin, které mají ozeleňovat vysoké nářežní zdi mezi náplavkou a Blahoslavovou ulicí.

Někteří z těch, kdo se tudy procházejí, namítají, proč na širokém schodišti na konci Blahoslavovy ulice nejsou alepoň koleje pro kočárky či vozíčkáře. V projektové dokumentaci nebyly, ale poté, kdy dokončené a zkolaudované schodiště převzalo město, může případně samo provést takové menší úpravy. Pro lidi s horšími pohybovými možnostmi nebo kočárky je ovšem oficiálně určena o kousek delší trasa bez schodů. 

V Blahoslavově ulici se ale také ještě pracuje. Jde o její kratší část za mostem směrem ke Šmeralově ulici a vysokoškolským kolejím. Zde ještě není dokončena komunikace. Důvodem byla havárie na plynovodním potrubí. Plynárenská společnost tam provádí přepojování potrubí  a teprve po dokončení jejich práce naváže radnice s vybudováním silnice a chodníků. Podle našich zpráv je dost pravděpodobné, že se tohle všechno už v tomto roce nestihne.

Na prvním úseku zdi už popínavé rostliny jsou | Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Náplavku už užívají chodci i cyklisté, na kamenném obložení stěny  ještě dělnici zapravují spáry. | Foto: Rej.cz

Na dvou místech nábřeží vznikly vyhlídky | Foto: Rej.cz

V části Blahoslavovy ulice havárie plynovodu zpomalila dokončení komunikace. | Foto: Rej.cz

Olše v Blahoslavově ulici | Foto: Rej.cz

Akáty na Masarykově třídě u mostu | Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty