Nejstarší na Moravě! Olomoucká univerzita se chystá na oslavu 450 let od založení

22. prosince 1573 vládla v Anglii Alžběta I. a v Rusku Ivan Hrozný. Španělští conquistadoři si v Jižní Americe podrobovali pozůstatky Incké říše. Ve válkami zmítaném Japonsku spěl k moci první šógun Tokugawa. V Benátkách pracoval Tizian na svých posledních obrazech a ve Stratfordu se učil psát devítiletý William Shakespeare. A ve Vídni podepsal římský císař a český král Maxmilián II. listinu, v níž přiznal promoční práva jezuitské koleji v Olomouci.

Vznikla tak teprve druhá univerzita v českých zemích, která si brzy vydobyla význam překračující jejich hranice. Její rostoucí prestiž a bohatství dokládalo honosné akademické rektorské žezlo, které v roce 1587 zhotovil olomoucký zlatník David Eberth na zakázku olomouckého biskupa Stanislava Pavlovského.


Novodobý patron olomoucké univerzity František Palacký slavně prohlásil, že silní jsme jen silou ducha. A právě silou ducha univerzita překonávala staletí své existence, která nebyla vždy jednoduchá. Přesně za rok to bude 450 let. Bude tedy co slavit.

Chcete-li zjistit, jak si budeme velké jubileum v příštím roce připomínat, podívejte se na nově spuštěný web www.450.upol.cz. Program ještě čekají průběžné aktualizace, ale už dnes na něm najdete mnoho zajímavého.

Žezlo je dnes v Innsbrucku

Univerzita vznikla v prosinci 1573 přiznáním promočních práv dosavadní jezuitské koleji. Za pozornost stojí, že to byla od počátku mezinárodní instituce. Jejím prvním rektorem se stal Španěl Hurtado Pérez, když o tři roky později začala pracovat filozofická fakulta, jejím prvním přednášejícím byl Angličan George Warr.

V prosinci 1578  byl při olomoucké koleji zřízen papežský seminář Colegium Nordicum. Jeho účelem je vysokoškolské vzdělávání loajálních katolických kněží i laiků ze zemí na sever od Alp. Působnost univerzity se tak rozšířila z Moravy na Slezsko, Polsko, Uhry, Německo, Skandinávii i východní Evropu. 

V roce 1860 císař František Josef I. univerzitu jako celek zrušil a ponechal jen teologickou fakultu a medicínsko-chirurgické studium. Univerzitní insignie včetně rektorského žezla, krásné zlatnické práce olomouckého zlatníka David Ebertha, rakouský stát předal univerzitě v Innsbrucku. Návrat insignií na Moravu se snažil vyjednat československý stát už po roce 1918, nikdy se to ale nepodařilo. Pouze v roce 1998 dostala univerzita novodobou kopii rektorského žezla.  

V rámci nynějších příprav výročí 450 let UP vyrazili do Innsbrucku pracovníci Vydavatelství Univerzity Palackého a Muzea umění Olomouc a profesionálně zdokumentovali původní ceremoniální žezla olomoucké univerzity.

Zdroj: upol.cz

Rektorské žezlo ze 16. století | Foto: upol.cz

Rektorské žezlo ze 16. století | Foto: upol.cz





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty