Švýcarské turné Moravské filharmonie Olomouc se spojí s cestou olomoucké delegace do Luzernu

Digitalizace, ekologie a dlouhodobá spolupráce v oblasti kultury, jsou hlavními tématy jednání Olomouce ve švýcarském Luzernu. Cílem návštěvy olomoucké delegace v partnerském městě je prohloubení dlouholetých vztahů a inspirace v oblasti Smart City, environmentálních a kulturních projektů. Cesta se prolíná se švýcarským turné Moravské filharmonie Olomouc.

Cestu do Švýcarska otevřel Moravské filharmonii její hlavní hostující dirigent Christian Knüsel | Foto: Moravská filharmonie Olomouc

„Luzern je jedním z velmi strategických měst, se kterým se můžeme více propojit nejen v rámci moderních technologií, ale i v oblasti kultury, například s její prezentací nebo v souvislosti s výměnným hostováním umělců. Naší společnou představou je, že partnerství nezůstane jenom formální záležitostí, ale že jej více otevřeme široké veřejnosti,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Kromě Luzernu, vystoupí početně těleso olomouckých filharmoniků také v Thunu a Basileji. Téměř devadesát muzikantů bude na koncertech řídit hlavní hostující dirigent Moravské filharmonie, Švýcar Christian Knüsel. Právě on totiž nyní významně přispívá k realizaci turné a další etapě spolupráce s partnerským městem. „Hudba má spojovat. A když jsem se dozvěděl, že Olomouc má partnerství s Luzernem, byla to pro mě jasná výzva k uspořádání turné, které spolupráci ještě více propojí a zdokonalí,“ vysvětlil dirigent Christian Knüsel, který vybral místa koncertů a podílel se na realizaci turné.

Švýcarský dirigent etabloval olomoucké filharmoniky ve Švýcarsku

Christian Knüsel je vedle působení na postu hlavního hostujícího dirigenta Moravské filharmonie Olomouc také šéfdirigentem a uměleckým vedoucím orchestru Neues Orchester Basel.

V roce 2022 ho časopis Who is Who zařadil mezi nejprominentnější osobnosti města Basileje. V dubnu 2022 pozval Christian Knüsel členy Moravské filharmonie na koncert do Basileje, který se uskutečnil pod patronací českého velvyslanectví. Setkal se s velkým úspěchem a navazuje na něj i nadcházející turné.

První z programů obsahuje předehru k opeře Ruslan a Ludmila Michaila Ivanoviče Glinky a Symfonií č. 8 G dur Antonína Dvořáka, dále Klavírní koncert č. 3 d moll Sergeje Rachmaninova, který přednese bulharská klavíristka žijící v Basileji Irina Georgieva. Druhý z programů je věnován tvorbě Patra Iljiče Čajkovského. Publikum v Luzernu uslyší v podání olomouckých filharmoniků předehru Romea a Julie, suity z Louskáčka, Šípkové Růženky a Labutího jezera. Koncerty se uskuteční ve vyhlášených koncertních sálech, konkrétně v Kulturund Kongresszentrum Luzern, Schadausaal v Thunu a Stadtcasino v Basileji.

„Naše výjezdy do zahraničí, které nejsou pouze o umělecké prezentaci Moravské filharmonie a Olomouce, ale také o kulturní diplomacii, o navazování nových kontaktů a prohlubování mezinárodních vztahů. O to více, že jeden z našich tří švýcarských koncertů připadl na Luzern, partnerské město Olomouce,“ vyzdvihl ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

V Luzernu staví divadlo i část hlavního nádraží

Olomoucké delegaci v Luzernu představí i průběh stavby nového divadla, části hlavního nádraží a kromě kulturních témat povedou jednání v oblasti politiky bydlení, environmentálních projektů, včetně energetické a klimatické strategie města.

Spolupráce Olomouce s Luzernem se datuje od roku 1991, kdy byly vztahy mezi oběma městy navázány z iniciativy českých emigrantů. O jejím významu svědčí mnoho výměnných stáží, projektů i velkorysá pomoc luzernské radnice a obyvatel Luzernu, kteří na konto zaplavené Olomouce v roce 1997 zaslali částku ve výši 13 milionů korun. Zajímavým výsledkem spolupráce byl také společný projekt na ochranu ovzduší v Zoologické zahradě Olomouc, kdy luzernská radnice spolufinancovala stavbu výtopny na biomasu. Významným momentem švýcarské spolupráce pak byla finanční účast Švýcarské konfederace při výstavbě nové tramvajové trati, která v roce 2012 zamířila z centra města na Nové Sady a Povel.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty