Veké NIC! V Olomouci se odehraje exkluzivní předpremiéra nového filmu o pandemii

Jak si česká společnost poradila s pandemií nemoci covid-19? Co jsme si z téhle události odnesli? Nebyla nám v něčem náhodou i přínosem? Odpovědi hledá nová dokumentární tragikomedie Velké nic, kterou téměř tři roky natáčeli režiséři Vít Klusák a Marika Pecháčková. Film se v exkluzivní předpremiéře představí v kině Metropol 5. března. Projekci doprovodí režisér a autor dokumentárního hitu V síti.

„To tříleté natáčení byla svého druhu léčba, nenechat se covidem a jeho dopady ovládat, ale přetavit celou tu jeho otravnost do tvořivé energie. Prostě jsem nechtěl zůstat někde zavřenej, tak jsme šli točit. A mám radost, že se nám z toho nevyloupla dokumentární mučivá tryzna, že je ten film přes všechny ty teskné podtóny i tak nečekaně veselej,” říká režisér Vít Klusák. Liduprázdná Praha, záchranáři v pohotovosti, policisté kontrolující roušky v parcích, sportovci v domácích podmínkách, covidová nudapláž nebo antirouškařské demonstrace. Trailer napovídá, že se divák ve filmu dočká mnoha různých obrazů a příběhů. Filmaři se ale nepasovali do role soudce, který rozhoduje, o čem a jak přemýšlet. S kamerou se rozhodli zachytit dennodenní život lidí napříč společností při této bezprecedentní události. Jeden z prvních diváků filmu v rámci crowdfundingové předpremiéry o filmu řekl: „Není to o covidu, je to o nás.”

„Fascinovalo mě prázdno, které covid vyrobil. Prostor, ve kterém jsme dostali příležitost uslyšet naše vnitřní hlasy. Ty, co v každodenním shonu zametáme pod koberec. Bývá náročné si jejich vzkaz pustit k tělu a nám najednou spadla do klína možnost je vnímat na kolektivní úrovni. Filmem jsem chtěla tomu NIC postavit pomník. Zarámovat covidovou zkušenost jinak, než jako dobu temna,” říká o filmu režisérka Marika Pecháčková.

Trailer můžete vidět zde https://youtu.be/F7BaydXE3_4

Velké nic

Česká republika, 2023 | 103 minut | premiéra: 16. března

■ žánr dokumentární

■ režie Vít Klusák, Marika Pecháčková ■ scénář Vít Klusák & Marika Pecháčková ■ kamera Adam Kruliš, Vít Klusák ■ střih Ondřej Nuslauer ■ zvuk Václav Flegl, Petr Plechač, Petr Stuchlík ■ mix zvuku Richard Müller ■ výkonná producentka Anna Poláčková. ■ spolupráce na scénáři a fotograf Adam Hříbal ■ kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková. ■ producenti Vít Klusák, Filip Remunda, Pavla Klimešová ■ koproducenti Jan Barta, Česká televize




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty