Pozor! Je sucho, hejtman spolu s hasiči vyhlásili zákaz rozdělávání ohně v přírodě a pálení klestí

Pro celé území Olomouckého kraje platí zákaz rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně ve volné přírodě, pálení klestí na zahradách či používání pyrotechniky. Rozhodnutí o vyhlášení období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů vydal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek na základě doporučení krajského ředitele HZS Olomouckého kraje Karla Koláříka. Omezení platí od 12. července do odvolání.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Důvodem vyhlášení období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů jsou vysoké teploty, suché počasí a také výhled na další dny, kdy má přijít další vlna tropických veder. Současně se zvýšil od začátku července počet výjezdů hasičů v Olomouckém kraji k požárům v přírodním prostředí. "Za toto období jsme v souvislosti se suchem řešili již dvanáct událostí. Loni jsme přitom hasili v tomto období na polích, v lesích či na loukách pouze dvakrát," upřesňuje mluvčí HZS Lucie Balážová.


Na celém území Olomouckého kraje, zejména pak v lesích, parcích, zahradách, na loukách, ve skladech sena a slámy a na zemědělských pozemcích, je až do odvolání proto zakázáno:

  • a) rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (např. spalování hořlavých látek),
  • b) pálení klestu a zbytků po těžbě na lesních pozemcích,
  • c) používání pyrotechnických výrobků,
  • d) používání létajících přání, lampionů se světlem z otevřeného ohně a pochodní,
  • e) odhazování hořících nebo doutnajících předmětů,
  • f) jízda parní lokomotivou, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru,
  • g) spotřebovávání vody z umělých a přírodních nádrží určených jako zdroje požární vody k jiným účelům než k hašení požárů.

Hasiči připomínají, že podle zákona o lesích je obecně bez ohledu na počasí zakázáno v lesích kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa. Zároveň je zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně do vzdálenosti 50 m od okraje lesa. Důrazně proto apelují na veřejnost, aby v době vysokých teplot, nedostatku srážek a s tím související nízkou vlhkostí v půdě a vegetaci, kdy je riziko vzniku požáru mnohonásobně vyšší, zákazy stanovené nařízením dodržovala.

Při porušení nařízení hrozí sankce. Při nedovoleném rozdělání ohně v lese či v jeho blízkém okolí mohou fyzické osoby dostat pokutu až do výše 15 tisíc korun. Pokud by navíc porušením některého z výše uvedených zákazů vznikl požár, může se pokuta vyšplhat až do výše 25 tisíc korun. Vznikne-li pak vlivem požáru větší škoda nebo by případně byly ohroženy další osoby, může být jednání vyhodnoceno jako trestný čin.

V souvislosti s právě probíhajícími žňovými pracemi platí doporučení při sklizni:

  • použít žňovou techniku:
  • která je vybavena lapači jisker;
  • která je vybavena kromě hasicího přístroje instalovaného výrobcem ještě vodním nebo pěnovým přenosným hasicím přístrojem s minimálním objemem hasiva 9 litrů;
  • která je schopná upravit půdu tak, aby vznikl ochranný pruh, který zamezí šíření případného požáru, a u které je přítomna stálá obsluha.
  • v případě založení stohu na strništi provést úpravu půdy po jeho obvodu takovým způsobem, aby vznikl ochranný pruh proti přenosu požáru v šíři nejméně 10 metrů.
  • obilovin, řepky a obilnin sklízených ve formě siláží z celých rostlin na poli o výměře 100 ha a větší rozdělit toto pole alespoň na dvě přibližně stejně velké části, kdy k rozdělení pole dojde sklizní plodin a úpravou půdy tak, aby vznikl ochranný pruh proti přenosu požáru v šíři nejméně 15 metrů. Další doporučení pro období žní najdete zde.

Veřejnosti hasiči rovněž doporučují sledovat výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu, které na zvýšené riziko vzniku požáru rovněž upozorňují. Na portálu firerisk.cz mohou lidé sledovat předpověď požárního rizika, tedy jak vysoká pravděpodobnost vzniku požárů v souvislosti s vysokými teplotami a suchem panuje v jejich okolí.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty