Hrozí velké sucho, na řece Bystřičce a několika potocích právě vyhlásili zákaz čerpání vody!

Kvůli suchu začínají některá města v Olomouckém kraji omezovat nakládání s vodou. Po zákazu rozdělávání ohňů v krajině i v zahradách z minulého týdne je to další preventivní reakce na velká horka a sucho. Vody je nyní v potocích, řekách nebo rybnících, až příliš málo.

Ilustrační foto: Povodí Moravy, s.p.

„Prosím všechny obyvatele našeho kraje, aby vodou šetřili. Většina řek hlásí stav sucha. Tuto kritickou situaci bychom neměli zhoršovat, ale naopak se trochu omezit, než se počasí a srážkové úhrny vrátí do normálu,“ apeloval Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

V praxi to znamená, že lidé musí upustit od čerpání vody z potoků například na zálivku zahrádky, dopouštění bazénů, mytí aut a podobně. Omezení zatím přijala města Šternberk a Olomouc včetně všech dalších obcí, které spadají do správní působnosti uvedených měst.

Už minulý týden vyhlásil hejtman Suchánek na území kraje stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. Řídil se doporučením hasičů, kteří varovali před vzniklou situací.

„Vyhlášením stavu nebezpečí chceme předcházet zvýšenému riziku požárů. Buďte, prosím, k přírodě kolem nás i k sobě navzájem ohleduplní,“ uvedl Suchánek.

Řeka Bystřice a Dolanský i Trusovický potok 

K zákazu nakládání s povrchovými vodami přistoupily následující obce s rozšířenou působností:

  • správní území obce s rozšířenou působností Šternberk s účinností od 13. 7. 2023 (konkrétně se jedná o obce Babice, Domašov nad Bystřicí, Domašov u Šternberka, Hlásnice, Hnojice, Horní Loděnice, Hraničné Petrovice, Huzová, Jívová, Komárov, Lipina, Lužice, Město Libavá, Mladějovice, Moravský Beroun, Mutkov, Norberčany, Řídeč, Strukov, Štarnov, Šternberk, Žerotín),
  • obec s rozšířenou působností Olomouc pro vodní tok Trusovický a Dolanský potok včetně jeho přítoků ve správním obvodu obcí Bohuňovice, Bělkovice – Lašťany, Dolany,
  • obec s rozšířenou působností Olomouc pro vodní tok Bystřice včetně jeho přítoků ve správním obvodu obcí Hlubočky, Velká Bystřice, Bystrovany a Olomouc.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty