Svoboda jde ruku v ruce se zodpovědností, říká Vendula Báťková o nové základní škole Alma

V Olomouci vzniká nová základní škola Alma. Chce dětem nabídnout svobodné prostředí k učení a podporovat přirozenou dětskou kreativitu. Ředitelka vznikající školy Vendula Báťková chce zahájit výuku od školního roku 2024/2025, ovšem už letos se věnuje dětem v rámci komunitní školy. V rozhovoru pro Rej.cz prozradila, jaké jsou její plány a na jakém principu bude Svobodná škola fungovat.

Zdravý, přirozený pohyb a učení se venku patří mezi priority nové školy. Otevřít se má v olomoucké místní části Chomoutov. Foto: ZŠ Alma

Jaký byl Vás hlavní záměr a myšlenka při vzniku Svobodné školy?

Chceme dělat věci jinak, umět pracovat s časem, podpořit přirozenou dětskou kreativitu a chuť se učit, která vychází z vlastního vnitřního středu každého jedince. Zároveň chceme ukázat všem, kdo má chuť, že lze změnu činit a žít to, co je nám všem blízké a přirozené.

Podařilo se Vám dát dohromady skvělý tým lidí, jak se to povedlo?

Tak nějak samo, když máte silnou a jasnou myšlenku, vizi, tak se děje. Jak píše Paolo Coelho ve své knize Alchymista: „Když něco chceš, celý vesmír se spojí, abys mohl svůj sen uskutečnit.“


Jaké budou hlavní principy školy?

Ty už tak nějak jsou. Teď a tady je s dětmi žijeme v rámci Komunitní školy Alma, která směruje v průběhu roku ke škole rejstříkové. Mezi naše principy patří například chápání světa v souvislostech, umění soustředit energii na důležité věci, osvojování si sociokratického rozhodování a myšlení v jednom. Svoboda, která jde ruku v ruce se zodpovědností. Zdravý a přirozený pohyb, učení se venku, v přírodě. A hlavně vším protkaná přítomnost.

Zázemí školy je v budově bývalé střední školy Chomoutově. Jaké benefity prostory nabízí a co je potřeba zde upravit?

Budova, kterou nám život nabídnul, má neskutečně ohromný potenciál. Už teď si užíváme její velikost, rozložení a možnost zde naplno tvořit s dětmi. Pořád můžeme v životě vše upravovat a posouvat, zároveň si ale i užívat toho, co již je, co už se nám všem povedlo zde a i jinde vytvořit.

Jaké jsou Vaše vize do budoucna, co byste chtěli dětem nabídnout?

Budu se asi opakovat, ale to, co dětem chceme nabídnout, tak nabízíme už teď. Například v běhu školy máme ranní kruh, kdy si každý den děláme tzv. školní poradu, kde nabízíme činnosti jak my dospělí, tak děti samy přichází se svými projekty, zájmy, atd. A dál se to tak odehrává i v průběhu dne, je to taková soustavná, živá interakce a tvorba v každém dni. To, do jaké míry, kdo z dětí nabídku využije, je už na jejich vlastním rozhodnutí.

Pro představu dnes třeba měly děti od průvodců nabídky tyto: tvorba rozhovoru, matika, čeština s Vendy, označování skříněk, jejich výzdoba a očištění s Ili, člověk, svaly, kosti, strava, atd. se Silvi, výroba modelovací hmoty a tvorba z ní s Marci. Takže tento rozhovor je vlastně naše společné dílo, stejně jak budoucnost a i sama přítomnost, čímž jsem zase na začátku odpovědi na tuto otázku.

Je něco s čím byste uvítali pomoc od veřejnosti?

Ano a hodně. Naše škola, naše ALMA, potřebuje finance na provoz a my hledáme cesty. Právě teď nás můžete podpořit formou této sbírky, sbírka běží tady na Donio. 

Dále nám velmi pomůžete pár minutami svého času - vyplněním nezávazného formuláře, který je pro nás podporou při žádosti na ministerstvo. Ukážeme tím, prokážeme, že je o vznik Svobodné demokratické školy v Olomouci zájem. Na dotazník prosím klikněte zde

A pokud někoho lákáme, tak ať nás prostě a jednoduše navštíví. Samozřejmě nejlépe po předchozí domluvě. Kontaktovat nás můžete na telefonu 775984990.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty