Starostka Libavé rezignuje na pozici. Původně chtěla i přes malér s tunelováním rozpočtu zůstat

Starostka Města Libavá Štěpánka Tichá skončí ke 30. září ve funkci. Reaguje tak na napětí v obci poté, co se ukázalo, že během několika let obecní rozpočet připravila o více než 400 tisíc korun. Opozice v zastupitelstvu přitom neměla dost sil k tomu, aby ji i po zveřejnění trestné činnosti odvolala.

Ilustrační foto: FB Obec Město Libavá

Starostka připravila rozpočet obce o více než 400 tisíc korun vystavováním a proplácením fiktivních smluv o brigádnických pracích. Část těchto smluv byla psána na její rodinné příslušníky, část na obyvatele obce, kteří o tom vůbec nevěděli. Poté, co se k tunelování rozpočtu přiznala a celou škodu uhradila, žalobkyně trestní stíhání podmínečně zastavila. Tento fakt starostka zprvu brala jako zelenou k dalšímu pokračování v čele Libavé. Odvolat z funkce ji neměl kdo, protože její politické uskupení ji podrželo a opozice v obecním zastupitelstvu neměla dost hlasů.

Napětí ve vesnici ale neskončilo, jedna z opozičních zastupitelek navíc podala podnět k Nejvyššímu státnímu zastupitelství, aby prověřilo postup okresního zastupitelství. Rostl také mediální zájem o celou kauzu. Starostka Tichá tak nakonec tento týden sama oznámila rezignaci ke 30. září. "Po dlouhém váhání jsem se rozhoda k tomuto kroku z důvodu zklidnění celé atmosféry v obci," napsala v rezignačním dopise, který zveřejnila na oficiálních stránkách obce. Mandát zastupitele si ponechá.

Ještě na podzim by zastupitelstvo Libavé mělo zvolit nového starostu. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty