Od katedrály na arcibiskupství, na univerzitu a k radnici. Olomoucí půjde tříkrálový průvod

Olomoucí v pátek dopoledne projde neobvyklá trojice koledníků. V tříkrálových kostýmech popřejí šťastný nový rok v pátek 5. ledna primátor Miroslav Žbánek, hejtman Josef Suchánek a pomocný biskup a generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík. Do ulic se tradičně vydají na koních od katedrály svatého Václava, aby zavítali na významné olomoucké instituce.

Foto: Jan Andreáš

Průvod vyrazí v doprovodu sboru opery a operety Moravského divadla Olomouc. S koledou společně navštíví Arcibiskupský palác, rektorát Univerzity Palackého a radnici. Na Horním náměstí proběhne i tříkrálový program za účasti dětí ze Základní školy sv. Voršily a z Mateřské školy Ovečka. Tříkrálovou misi koledníci zakončí v Červeném kostele.

Podle primátora a tříkrálového koledníka Miroslava Žbánka, dokládá skutečnost, že Tříkrálová sbírka vzešla právě z Olomouce, jak významné postavení sbírce náleží. „Tito tři mudrci z východu se přišli poklonit malému Ježíši a přinesli mu dary. Dnes je to jinak, dnes tři králové dary sbírají. Mám rád tuto sbírku ze dvou důvodů. První je ten, že vznikla v Olomouci, na což jsem i hrdý, druhým je její podstata – otevírá naše srdce a pomáhá potřebným. Rád se vydávám v přestrojení za krále na koledu i letos,“ objasňuje primátor.

Od počátku zůstává záměr Tříkrálové sbírky stejný, a to získat finanční prostředky pro lidi ocitající se v nouzi. „V roce 2024 podpoří Charita z výtěžku Tříkrálové sbírky provoz ordinace praktického lékaře a psychiatra pro lidi v nouzi, rozvoj a opravu zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, rekonstrukci Domova sv. Kosmy a Damiána pro lidi v nouzi se sníženou soběstačností a rozvoj Centra materiální pomoci. Část výtěžku bude věnovaná na rychlou finanční pomoc osobám v nouzi na Olomoucku, kterým hrozí sociální propad,“ sdělila Barbora Cigánková, zástupkyně ředitele Charity Olomouc.

Tříkrálovou koledu letos primátor, hejtman a generální vikář Josef Nuzík zakončí v Červeném kostele. Právě tam proběhne také výstava obrázků dětí z výtvarné soutěže - Nakresli tři krále. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 4. ledna, výstava bude trvat po celou dobu Tříkrálové sbírky až do 14. ledna.

Program tříkrálové koledy

  • 8:45 – katedrála sv. Václava (8:45 – 9:10) společná modlitba
  • 9:10 – setkání s otcem biskupem Baslerem – knihovna arcibiskupského paláce
  • 9:40 – pozdravení tří králů na nádvoří rektorátu Univerzity Palackého
  • 9:50 – cesta na náměstí
  • 10:10 – návštěva radnice
  • 10:20 – program na Horním náměstí
  • 11:00 – 11:15 Červený kostel

Více o sbírce na www.trikralovasbirka.cz

Zdroj: Charita Olomouc

Dopravní podnik města Olomouce informuje, že průvod bude dopoledne křížit tramvajovou trať na ulici 1. máje v místě zastávky U Dómu a dále bude veden po kolejích od nám. Republiky do ulice Univerzitní a zpět. V době průchodu průvodu lze očekávat pozastavení tramvajového provozu na nezbytně nutnou dobu.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty