Olomouc chce postupně mazat dluhy na opravách silnic. Jejich stav by teď žádal miliardovou investici

Skoro 130 milionů korun vydá letos Olomouc na opravy či úpravy vozovek, chodníků, autobusových zastávek, mostů, lávek a podchodů. Část peněz směřuje i na drobnější opravy živičných a dlážděných komunikací, veřejného osvětlení i světelné signalizace. První opravy začnou už v polovině března. Jak ovšem lidé z radnice připouští, podfinancovanost komunikací ve městě je asi v objemu jedné miliardy korun! Znamená to, že podobně by se muselo do silnic investovat deset let, aby se dluh napravil.

Okružní ulici opravovali vloni a letos v tom budou pokračovat na dalším úseku | Foto: Rej.cz

V posledních letech se radnici daří investovat do oprav komunikací zhruba sto milionů korun ročně. „Podfinancovanost našich komunikací je zhruba jedna miliarda korun. Pokud se nám tedy bude dařit po dobu deseti let investovat do oprav každý rok minimálně sto milionů korun, měli bychom se dostat do takového stavu, že komunikace nebudou vyžadovat velké rekonstrukce, ale budou stačit běžné opravy a údržba. Částka, kterou ročně do oprav investujeme, roste. Letos se podařilo v rozpočtu vyčlenit zhruba o dvacet procent více než loni,“ upřesnil vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje Marek Černý.

Radní schválili seznam naplánovaných oprav a zároveň záložní soupis dalších, ke kterým přistoupí, pokud se ve výběrových řízeních na zhotovitele podaří ušetřit oproti rozpočtovaným částkám. „Opravy se letos dotknou skutečně širokého spektra městské infrastruktury. Každá z jejích složek hraje klíčovou roli a každá z těchto akcí pomůže zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro dopravu Miroslava Ferancová. 

Mezi první letošní akce patří oprava cesty na cyklotrase spojující Nemilany a Nedvězí, která začne 13. března, nebo renovace Uhelné ulice v samotném centru města. Ta startuje 18. března a bude trvat dva měsíce. Stavební firma tam opraví kryt komunikace z žulových kostek a doplní i účinné odvodnění. K jednotlivým nemovitostem bude po celou dobu uzavírky zajištěn přístup. Pro rezidenty parkující v ulici Uhelná budou vyhrazena parkovací stání v blízkosti Terezské brány. O přesném umístění vyhrazených stání budou rezidenti informováni. Nejpozději 12. května by mělo být hotovo.

Na přelomu března a dubna je na pořadu zahájení dvou velkých oprav – IV. etapy rekonstrukce Pavelkovy ulice v Hodolanech a také poslední části opravy Okružní ulice. V případě Pavelkovy ulice se bude jednat o opravu živičného krytu místní komunikace od křižovatky Lipenská x Pavelkova před most přes Bystřici v délce asi 640 metrů. Součástí bude i výměna stávajících betonových obrub, doplnění přídlažby a nových uličních vpustí.

Závěrečná část opravy Okružní ulice se týká úseku od Jílové ulice po Dělnickou. Součástí je i výstavba dvou nových inteligentních autobusových zastávek včetně nástupišť a nového středního dělícího ostrůvku s místem pro přecházení v Okružní ulici. Po celou dobu stavby, do konce června, bude ulice pro dopravu uzavřena, majitelům parkovacích stání v garážích však bude umožněn příjezd s výjimkou momentů, kdy bude probíhat frézování a pokládka.

V létě se uzavře také jedna z nejfrekventovanějších křižovatek, která spojuje centrum s hustou sídlištní zástavbou v městské části Povel. Křižovatka Schweitzerovy a Velkomoravské ulice u prodejny Lidl se kromě oprav povrchů dočká také nové světelné signalizace. „Na tuto akci navazuje oprava vozovky ve Schweitzerově ulici v úseku od Velkomoravské až po Zikovu. Její součástí bude také úprava autobusových zastávek, včetně doplnění inteligentního označníku u zastávky Povel – škola,“ doplnila náměstkyně Ferancová.

„Letos nás čeká například i další etapa opravy Dlouhé ulice na Lazcích, několik autobusových zastávek nebo třeba zastřešení vstupu do podchodu před hlavním nádražím. Rádi bychom všechny důležité opravy stihli dokončit ještě před začátkem nového školního roku,“ shrnul vedoucí odboru dopravy Černý.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty