Velikonoční jarmark v Olomouci: bohatý program a bohoslužba pod širým nebem

Olomouc oslaví jeden z největších a nejoblíbenějších křesťanských svátků i v letošním roce Velikonočním jarmarkem s doprovodným programem na Horním náměstí. Návštěvníky čekají řemeslné stánky, farmářské výrobky, občerstvení i bohatý kulturní program. Hodně zajímavý velikonoční program letos chystá i nedaleký Přerov.

Foto: olomouc.eu

Pořadatelem Velikonočního jarmarku je společnost Kulturní Olomouc o.p.s.. „Velikonoce jsou díky prodlouženému víkendu turisticky atraktivní období a Velikonoční jarmark jim zpříjemní nejen tento prodloužený víkend, ale potěší i v ten předcházející, jarmark se koná celkem jedenáct dní,“ popisuje Monika Řehulková, mluvčí pořadatele.

„Velikonoce patří k nejvýznamnějším svátkům, při kterých si připomínáme tradiční zvyky, historii a náleží k nim i setkávání lidí. Věřím, že připravený program na mnoho způsobů dokáže nejen pobavit, ale i poučit a připomenout jejich duchovní význam. Nejen proto jsme i letos jejich pořádání na Horním náměstí rádi podpořili,“ uvádí náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Součástí Velikonočního jarmarku jsou taktéž i atrakce pro rodiny s dětmi – dětský kolotoč či dětské dílničky. Dětské dílničky budou přístupné všem dětem v odpoledních hodinách ve všední dny, dopoledne budou na objednávky mateřských a základních škol. Děti si mohou pod vedením Moniky Tiché vyrobit kolednické taštičky a krabičky, dekorace na sváteční stůl, malované prostírání, originálně zdobené kraslice, květinové brože, jarní proutěné věnečky či uplést si pomlázku. O víkendech budou dětské dílničky volně přístupné od ranních do večerních hodin.

„Zaměřili jsme se na bohatý kulturní program, s různorodými hudebními žánry, představením pro děti, ale taktéž i bohoslužbou, která se bude konat na Velikonoční neděli přímo na podiu pod širým nebem,“ doplňuje Řehulková novinku v letošním kulturním programu.

Návštěvníci se dále mohou těšit např. na vystoupení kapely Fleret, slovenské skupiny Timothy, či oblíbené olomoucké Isbiny.

Velikonoční jarmark se bude konat od 22. 3. do Velikonočního pondělí 1. 4. 2024 na prostranství Horního náměstí před vchodem do budovy radnice. Po dobu Velikonočních svátků (29. - 31.3) IC Olomouc nabízí zdarma výstup na věž v 11:00 a 15:00 a mimořádnou prohlídku radnice (obřadní síň, kaple, věž) v 13:00 za cenu 125Kč/os, děti do 10 let zdarma. Rezervace prohlídek na webu vstupenky.olomouc.eu

Prodejní doba stánků:

  • PO-NE min. 11:00-19:00, max do 22:00
  • Velikonoční pondělí do 16:00

Dětská dílnička:

  • PO-PÁ 14:00 – 19:00, mimo provozní dobu na objednávku škol
  • SO-NE 10:00 – 19:00

Harmonogram kulturního programu:

  • 22.3. - Isbina - koncert
  • 23.3. - Blues power (koncert) a Lukáš Mareček Voice&Hands (koncert)
  • 24.3. - Zpívánky Strýčka Líčka - představení pro děti
  • 26.3. - Timothy - koncert
  • 27.3. - Timothy - koncert
  • 29.3. - Fleret - koncert
  • 30.3. - Teď A nebo někdy - koncert
  • 31.3. - Cimbálová muzika z Valaška a Bohoslužba pod širým nebem

Tisíc dvě stě mašliček v Přerově

Velikonoční program chystá také nedaleký Přerov. Ten začal už nyní sváteční výzdobou ve formě stužek a kraslic na stromech. Bříza s kraslicemi před radnicí – a další čtyři břízky s mašličkami u kašny. Fotokoutek s rámečky, kde si Přerované mohou udělat vzpomínkové foto, které jim bude připomínat letošní Velikonoce. „Přerovské Masarykovo náměstí se už zkrátka obléklo do svátečního hávu. A postupně vyzdobíme ještě i další ulice, dekorace v podobě obřích vajíček osázených květy zkrášlí šest lokalit,“ předeslal primátor města Petr Vrána.

Foto: prerov.eu

Tisíc dvě stě stužek bylo navázáno na břízky, které ze všech stran „obehnaly“ vodní prvek na Masarykově náměstí. Jeho velikonoční dominantu ale tvoří kraslicovník, který je k vidění na stejném místě, jako v období adventu vánoční strom. „Kraslicovník jsme nazdobili více než dvěma tisíci kraslic a dalšími velikonočními dekoracemi, které vyráběli dobrovolníci i žáci škol nebo děti z mateřinek. A nově jsme pořídili dalších asi 850 ozdob,“ uvedla Lada Galová z Kulturních a informačních služeb města Přerova. Na náměstí je i fotokoutek se třemi rámy na obrazy, který se už stal oblíbenou součástí oslav Vánoc i Velikonoc. „První obraz zdobí rané jarní květy – narcisy. Druhý, největší rám, symbolizuje přicházející jaro v podobě rozkvetlých větviček stromu. A třetí je odkazem na přicházející Velikonoce,“ konstatovala marketérka města Jana Pivodová.

Foto: prerov.eu

Co nabídne Přerov před Velikonocemi?

  • Neděle 17. března – Vynášení smrtky a vítání jara. Průvod vyjde v 10.30 hodin od Základní školy Trávník. „Společně projdeme městem a zhruba půl hodiny před polednem utopíme Smrtku v Bečvě. Morana, jak se Smrti také říká, je vycpaná slámou a oblečená do kroje. Spolu s ní pak děti vhodí do vody i výfuky vajíček, jež jsou rovněž symbolem odcházející zimy,“ přiblížila vedoucí dětského folklorního souboru Trávníček Dagmar Bouchalová.
  • Čtvrtek 21. března – v salonku Galerie města Přerova na Horním náměstí bude zpřístupněna umělecká výstava kraslic v netradičních instalacích autorky Ivy Machalové. „Miniexpozice nabídne velikonoční dekorace jako kraslicovou šachovnici, kraslicové Člověče, nezlob se nebo kraslicové koloseum o velikosti 100 centimetrů. K vidění bude i kraslicová bonboniéra, kraslicová kytice nebo kraslicová Provence,“ uvedla vedoucí Galerie Lada Galová.
  • Pondělí 25. až čtvrtek 28. března – Středisko volného času ATLAS a BIOS uspořádá v malém sále Městského domu tradiční Velikonoční salon. „K vidění budou různé druhy a tvary velikonočních pomlázek a kraslic, tradiční i netradiční výrobky z šustí či slámy, drobná keramika, jarní květiny, naklíčené osivo, drátované velikonoční ozdoby, modrotisk, ošatky nebo mašle,“ vyjmenovala ředitelka střediska Blanka Mašková.
  • Pátek 29. března – představí se obnovená lidová tradice chození s hrkači. „Hrkači s hrkačkami a řehtačkami mají sraz v 10.45 hodin před Základní školou Trávník, v 11 hodin pak společně vyrazí do centra města,“ připomněla Dagmar Bouchalová z Trávníčku.
  • Neděle 31. března – na Horním náměstí se uskuteční historický jarmark. „Chybět nebudou jarmareční krámky, ukázka dobových řemesel, vystoupení muzikantů a tanečníků, jarní dekorace, velikonoční pochutiny nebo historický šerm,“ uzavřel nabídku ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty