Zora je nejstarší tuzemská továrna na čokoládu. Právě teď slaví 120. výročí

Sobota, 1.12.2018

Dne 25.11.1898 byly položeny základy olomoucké Zory, nejstarší kontinuálně fungující továrny na čokoládu u nás. Zpočátku se zde vyráběly cukrovinky všeho druhu a čokoláda tvořila pouhých 20 %. Dnes je Zora považována za jednu z nejvýznamnější továren na čokoládové cukrovinky v Evropě.  Roční produkce čítá přes 43 000 tun a více než polovina míří za hranice České republiky. Na tuzemský trh dodává čokolády Orion a tyčinky Margot, Kofila, Ledové kaštany či bonboniéry Modré z nebe a desítky dalších tradičních cukrovinek.  Na jejich výrobě se podílí až 800 zaměstnanců a Nestlé tak patří mezi největší zaměstnavatele v regionu.

„Zora je naší vlajkovou lodí. Nejen, že vyrábí a zásobuje čokoládou náš i slovenský trh, ale její produkce míří například i do Anglie, Španělska, Německa, Francie či Kuvajtu. Mimo jiné se zde začala vyrábět tyčinka MilkyBar, do které se přidává nový druh cukru s upravenou strukturou. Chutná stejně sladce jako standardní cukr, ale jeho celkové množství v tyčince je o 30 % nižší.  Zora se tak stala první výrobnou v portfoliu Nestlé, kde se s tímto cukrem pracuje,“ říká Torben Emborg, generální ředitel Nestlé Česko. A dodává: „Jsme hrdí, že můžeme pokračovat v tradiční výrobě čokolády, která je se Zorou neoddělitelně spjata.“

Hořkosladká historie továrny na čokoládu

Olomouckou Zoru založilo v listopadu roku 1898 uskupení 39 obchodníků jako továrnu na cukrovinky všeho druhu (o začátcích Zory více zde https://bit.ly/2BIK2o6). O několik let později zde byla instalována nová technologie na zpracování kakaových bobů, která rozběhla výrobu tabulkových čokolád.  S rokem 1908 se na československém trhu začínají objevovat výrobky pod značkou Zora. Název postupně natolik zlidověl, že se stal neoficiálním označením továrny i celé společnosti. Sdružení obchodníků se proto o několik let později rozhodne název Zora oficiálně zaregistrovat.  Samotný proces ještě doprovází obava rakouských úředníků, zda Zora nemá něco společného s velkosrbskou říší, která je v té době na druhé straně válečné barikády. Tehdejšímu Rakousku – Uhersku se ale dostane ujištění, že název je pouze převzatá zdrobnělina jména Terezie a může být tedy bez dalších průtah použit.

V době válečného konfliktu se kvůli nedostatku cukru a kakaa v továrně vyrábí převážně marmelády a ovocné konzervy. Ve 20. letech dochází k navýšení poptávky a v továrně se začíná pracovat na dvě směny. V té době v Zoře pracuje až 400 zaměstnanců a denně se vyrábí přes 8 000 kg čokolády.

30. léta se nesou ve znamení reklamy. Výroba v Zoře se zaměřuje na sezónní produkty a z pásu začínají sjíždět první velikonoční vajíčka i duté figurky do tradičních vánočních kolekcí.  V průběhu bouřlivých 40. let se kvůli nedostatku surovin začíná Zora specializovat na výrobu sušenek, trvanlivých produktů a pečiva. Později je celý podnik dekretem prezidenta znárodněn. Ani to výrobu nezastaví a ta nezadržitelně roste společně s počtem zaměstnanců, který v 70. letech dosáhne 1 150.

Zora, jak ji známe dnes

 

V 90. letech přichází doba liberalizace, která Zoře přinesla nejen změnu majitele, ale i přesun výroby v té době již dobře známých čokolád s čtyřcípou hvězdou Orion. Po zrušení státního podniku je během privatizace založena akciová společnost Čokoládovny Praha se všemi závody a dosavadním sídlem v Modřanech. V roce 1992 si olomouckou továrnu vezme pod svá křídla největší potravinářská společnost na světě, Nestlé, zmodernizuje výrobní procesy a zasadí se o to, aby tradiční cukrovinky, které tvořily dětství nejednoho z nás, přežily až dodnes.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)