Ministryně Dostálová: Olomouc je přenádherné město, zvu sem všechny turisty z České republiky

Pracovní návštěvu Olomouce absolvovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Do města ji pozval primátor Mirek Žbánek, aby jednali o systému plánování investic v souvislosti s novým programovacím obdobím Evropské unie, o využití brownfieldů či o Národním plánu obnovy. Ministryně ocenila softwarový nástroj, který pro plánování investic vyvinuli v Olomouci, a nezapomněla ocenit půvab olomouckých památek. Olomouc označila za "přenádherné kulturní město".

Foto: Blanka Martinovská

Ministryně ocenila proměny historické Olomouce. „Je to sice moje první pracovní návštěva, soukromě jsem ale ve vašem městě byla vícekrát. Je to přenádherné kulturní město, a je vidět, že se zde investuje do památek. Třeba oprava radnice se povedla výborně a renovované erby jsou úžasné. Chtěla bych vyzvat všechny v České republice, ať neváhají a Olomouc navštíví,“ zdůraznila ministryně Klára Dostálová při setkání s novináři. Nadchla ji i současná podoba chrámu svatého Mořice po několikaleté rekonstrukci. Pozvánka má k jejímu rezortu přímý vztah, protože do gesce jejího ministerstva patří rovněž cestovní ruch.  

Jednání se ale týkalo hlavně ukončení starého programovacího období, charakteru nového období a zejména systému plánování projektů. „Nadchlo mě, že Olomouc už má zpracovanou databázi projektových záměrů v celkové hodnotě asi 17,5 miliardy korun. V Olomouci opravdu pochopili, že plánování není sprosté slovo a že se bez něj neobejdeme. Jedině s dobře připravenými plány budeme schopni efektivně a dobře rozdělit téměř bilion korun, ktery je pro nové programovací období vyčleněn,“ shrnula po setkání s primátorem ministryně.

„Už v době, kdy jsme byli v opozici, jsme věděli, že tady chybí projektové řízení, a proto jsme to od počátku chtěli dělat jinak,“ reagoval primátor Žbánek. „Teď máme k dispozici vlastní software na projektové záměry a díky němu jsme v takové situaci, že jen málokteré město má takto posbírané, ucelené a připravené plány jako Olomouc. Díky tomu jsme dobře připraveni na čerpání zdrojů, které přijdou.“ Dodal, že cokoliv se nyní v Olomouci plánuje, se musí stát součástí této projektové databáze, v níž jsou jednotlivé projekty posuzovány podle objektivních kritérií jednotným postupem. To zaručuje systémové a nikoliv nahodilé rozhodování. Software byl dokončen v březnu a postupně je plněn daty. Magistrát do něj již zapojil příspěvkové organizace města a v brzké době do něj vpustí i komise městských částí a členy zastupitelstva.

Ministryně Dostálová potvrdila, že o olomoucký systém sběru dat k projektům je zájem jak ze strany jiných měst, tak i ze strany ministerstva. „Vytváříme podobný systém a inspirujeme se tím, jak to dnes funguje v Olomouci. Chceme, aby systém byl jednoduchý, uživatelsky přátelský, fungoval na základě modulů, které jsou vzájemně kompatibilní. Tak aby do tohoto systému bez obav vstupovaly obce a města v České republice,“ uvedla ministryně Dostálová. Současný softwarový systém Olomouce a připravovaný vládní nástroj by měly být rovněž vzájemně kompatibilní a provázané.

Zdroj: olomouc.eu

Foto: Blanka Martinovská



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty