Vánoční jedle byla za pár hodin pokácená a rozřezaná. V budoucnu si na ní možná posedíte

Po dvou měsících opustila v úterý v poledne Horní náměstí vánoční jedle z Hluboček, pojmenovaná olouckými dětmi Hanáček. Stromy u orloje sice patří k olomouckým Vánocům už desítky let, ale Hanáček bude v jedné věci úplně první.

Foto: Rej.cz

V minulosti totiž po odstrojení putoval vánoční strom k ekologické likvidaci, což v praxi znamenalo, že jej odvezli do kompostárny. Letos ho ovšem čeká o dost lepší a zajímavější osud.

Hned na náměstí byl strom zbaven větví a rozdělen na několik kratších částí. "Kmen, rozřezaný na menší kusy, dále poslouží studentům Střední řezbářské školy v Tovačově. Podle slov ředitelky školy se sice dřevo z jehličnatých stromů obecně nehodí pro řezbáře, ale vzhledem k tomu, že na tovačovské škole studují také truhláři, pravděpodobně ze dřeva z vánočního stromu vznikne pár hezkých kousků, třeba zahradního nábytku," uvedla Jana Doleželová z tiskového oddělení olomouckého magistrátu.

Práce začala zhruba o půl jedenácté a krátce po poledni bylo hotovo. Odřezané větve následně odvezli skutečně do kompostárny a "naporcovaný" kmen do Tovačova.  

Jak dodala ředitelka Střední školy řezbářské Alexandra Stránělová, letos se město Olomouc s tovačovskou školou domluvilo na tomto daru poprvé, ona sama by ale velmi ráda z takové spolupráce udělala tradici. "O kmen vánočního stromu bude naše škola určitě mít zájem i v přístích letech," potvrdila ředitelka.

Až si tedy sednete na nějakou pohodlnou zahradní lavičku z produkce tovačovských truhlářů, klidně to může být zrovna ta z olomouckého vánočního stromu. 

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty