Smutek po masakru v Praze. Uzavřená univerzita, zrušené zábavní programy, pietní místo

Zrušené koncerty, uzavřené budovy, černé prapory. Tragická událost, útok šíleného střelce na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, se projevil i v Olomouci. Mění se plánované kulturní akce, vzniklo pietní místo, u mnohých budov vlají černé prapory.

Pietní místo u univerzitní knihovny

V sobotu 23. prosince uctí Česká republika památku obětí tragické střelby dnem státního smutku. Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Rozhodla o tom už ve čtvrtek večer vláda na mimořádném zasedání. Předseda vlády Petr Fiala vyzval občany, aby v den státního smutku uctili památku obětí tragédie minutou ticha. V Olomouci se ve 12 hodin rozezní kostelní zvony.

Pořadatelé Vánočních trhů Olomouc ruší doprovodný zábavní program, a to v pátek i v sobotu. „Vážení přátelé, celou naši zemi hluboce zasáhla tragédie, která se včera stala v Praze. Z důvodu vyhlášení státního smutku a z úcty k obětem a zraněným rušíme dnešní a zítřejší kulturní program Vánočních trhů. V sobotu se ve 12 hodin rozezní zvony pro uctění památky všech obětí a na 5 minut bude zastaven taktéž prodej na všech stáncích,“ uvedla mluvčí trhů Monika Řehulková. Řemeslné Vánoce proběhnou v sobotu v 11 hodin dle plánu. „Všem rodinám a přátelům obětí tímto vyjadřujeme upřímnou soustrast. Vánoce by měly být svátky klidu a pokoje. Buďme na sebe opatrní a ohleduplní k ostatním.“

Černý prapor vlaje i před olomouckou radnicí | Foto: olomouc.eu

Na pražskou tragédii reaguje i Moravské divadlo Olomouc, a to zrušením pátečního představení Splašené nůžky bez náhrady. Sobotní Rybovu Českou mši vánoční divadlo v programu ponechává. Obě představení ve 14 a v 18 hodin uvede krátkou promluvou zástupce olomouckého arcibiskupství. Polovina výtěžku z obou představení poté poputuje na sbírkové konto pro pozůstalé. Odložena byla i dnešní sportovní utkání, například zápas HC Olomouc s Karlovými Vary. 

Pietní místo v Olomouci vzniklo spontánně u Tereziánské zbrojnice na Biskupském náměstí, kde sídlí univerzitní knihovna. Lidé zde zapalují svíčky a nechávají vzkazy.

„S velkým zármutkem a znepokojením sledujeme na Univerzitě Palackého v Olomouci tragické události, které se přímo dotýkají naší partnerské Univerzita Karlova v Praze a její Filozofické fakulty. Cítíme s rodinami všech mrtvých i zraněných a intenzivně na ně myslíme v tomto obzvláště citlivém předvánočním období. Rektorce UK Mileně Králíčkové jsem bezprostředně po prvních zprávách o střelbě v prostorách pražské filozofické fakulty vyjádřil naši podporu a účast,“ uvedl rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka. Univerzita své budovy v pátek uzavřela.

„Dnešní tragické události na pražské filozofické fakultě mě hluboce zasáhly. Myslím v tuto chvíli na oběti tohoto nesmyslného násilí i na všechny jejich blízké, kteří se v předvánočním čase, v očekávání svátků pokoje, najednou musejí vyrovnávat se ztrátou svých nejdražších,“ napsal ve čtvrtek večer administrátor olomoucké arcidiecéze, biskup Josef Nuzík. „Na všechny, které tato tragédie postihla, pamatuji už nyní ve svých modlitbách a za oběti, zraněné i jejich blízké budu také zítra ráno sloužit mši svatou v kapli olomouckého Arcibiskupského paláce.“

V sobotu v 16 hodin se bude v olomouckém chrámu sv. Václava konat mše svatá za oběti útoku.

Jan Graubner, původně olomoucký, nyní pražský arcibiskup bude zítra sloužit mši svatou v Praze. "S hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl zprávu o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde přišlo o život přes 15 osob, mnoho dalších bylo zraněno. Vyjadřuji upřímnou soustrast a hlubokou lítost pozůstalým všech obětí a ujišťuji je o naší blízkosti. Modlím se za mrtvé, jejich rodiny, blízké i přátele a také za uzdravení všech zraněných. Prosím Pána, aby všem v této předvánoční době přinesl útěchu a pomohl překonat bolest a smutek. Kněží pražské arcidiecéze jsou k dispozici poskytnout všem duchovní podporu a radu," napsal po tragédii Jan Graubner. 

Sbírka na pomoc rodinám obětí masakru probíhá například zde https://www.znesnaze21.cz/sbirka/pomoc-obetem-strelby-na-filozoficke-fakulte?fbclid=IwAR35oW1s1vQcxOHW_YA2-Shb9Nf9zbIavhRWfkn_WDan1yvR-apNu9_2Me4

Foto: FB Arcidiecéze Olomoucká


Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty