Zoo Olomouc vydává celosvětovou plemennou knihu mimořádně vzácného siky vietnamského

Zoologická zahrada Olomouc poprvé publikovala celosvětovou plemennou knihu vzácného jelena - siky vietnamského. Pověření k této činnosti vydává Světová asociace zoologických zahrad a akvárií. Olomoucká zoo je tímto počinem jedinečná. Pokud jde o siku - tento jelen v přírodě už vůbec nežije a mezi zoologickými zahradami mimo Vietnam má největší stádo tohoto vzácného tvora právě Olomouc.

Foto: Zoo Olomouc

„Zoo Olomouc je vedle Zoo Praha jedinou českou zoo, která celosvětovou plemennou knihu vydává,“ přibližuje doc. RNDr. Jan Pluháček, Ph.D., vědecký pracovník Zoo Olomouc, garant plemenné knihy a koordinátor Evropského programu (EEP) pro siku vietnamského, který byl v přírodě vyhuben. Ulovení posledního divoce žijícího jedince bylo zdokumentováno v roce 1974.

Naštěstí se v té době již choval i v zoologických zahradách. V říjnu roku 2023 se ve 39 světových zoo chovalo již 419 jedinců, z toho 411 ve 35 evropských. Druhé největší stádo siků vietnamských mimo Vietnam je v Zoo Olomouc a čítá 25 jedinců,“ dodává.

OBSAH PLEMENNÉ KNIHY

Toto vydání plemenné knihy plynule navazuje na všechna předchozí, jež publikoval německý Tierpark Berlín (1993-2014) a následně Zoo Ostrava (2015-2022). Obsahuje údaje pro žijící jedince v zoologických zahradách celého světa, údaje o narozených zvířatech (92) za poslední rok i o těch, která uhynula či byla vyřazena z chovu (80) a v neposlední řadě, o těch, která byla přemístěna mezi jednotlivými zahradami (11).

CO JE EEP?

Evropský chov je řízen tzv. Evropským programem (EEP), který koordinuje rovněž Zoo Olomouc. V rámci tohoto programu jsou vydávána i závazná doporučení pro přesuny jedinců mezi jednotlivými zoo a doporučení k rozmnožování. V roce 2023 bylo vydáno doporučení k přesunu 39 jedinců. Co se týče rozmnožování, tak množit mohou pouze ty zoologické zahrady, které jsou schopny nejen zachovat samicím plodnost a umožit jim v rámci jejich přirozenosti se rozmnožovat, ale které jsou současně schopny přebytečné jedince z chovu vyřadit. Pokud takové zvíře nemohou či nechtějí usmrtit, pak je alternativou zřízení samčích skupin jako genetické rezervy pro populaci. Tento systém nejen, že nejlépe odráží situaci v přírodě a welfare chovaných zvířat, ale je i nejlepší a nejefektivnější formou pro udržení evropské populace tohoto vzácného poddruhu v budoucnosti.

SIKA VIETNAMSKÝ

Slovo sika pochází z japonštiny a znamená jelen. Na jeho vymizení z volné přírody měl vliv lov pro maso i kvůli parohům, jež se používaly v tradiční čínské medicíně. Paroží samců je mnohem menší než u našeho jelena evropského. V zimě má srst delší, hrubší, s nevýraznými skvrnami. V létě je zbarvení srsti pestré, rezavohnědé s bílými skvrnami, podobné jako u čerstvě narozených mláďat.

Foto: Zoo Olomouc


Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty