Dvouletý Martínek odletěl na léčbu do Francie. Naděje na jeho uzdravení tak vzrostla

Naděje na uzdravení dvouletého chlapce Martínka z Doubravice u Mohelnice je tady! V neděli 21. ledna nastal den, na který rodina nemocného Martínka netrpělivě čekala. Původní plán přitom byl odletět za speciální léčbou do francouzského Montpellier už v listopadu, kvůli pracovnímu vytížení tamní nemocnice se ale odložil až na leden. Na klinice bude Martínkovi proveden zákrok a podání léku Upstaza, jež by mu měl vrátit prakticky plné zdraví. To vše umožnili dárci, kteří prostřednictvím sbírky na platformě Donio vybrali na unikátní léčbu 150 milionů korun!

Malý Martínek se sestřičkou Emou | Zdroj: Donio.cz

Malý Martínek trpí nejtěžší formou vzácného genetického onemocnění AADC syndrom, zaznamenaného u asi 120 osob na celém světě. Nemoc negativně ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Lidé se syndromem AADC mají často závažné neurologické problémy, jako jsou svalová slabost, poruchy pohybu, poruchy spánku, problémy s polykáním a mnoho dalších obtíží. U Martínka se problémy začaly objevovat poměrně záhy po narození, první z celkem devíti hospitalizací v nemocnici absolvoval už ve třech měsících. Stav chlapce vyžaduje stálou a značně vyčerpávající péči.

Kvůli vzácnosti tohoto onemocnění je léčba formou genové terapie mimořádně drahá a nehradí ji pojišťovna. U nás ji ani léčit nelze. Proběhne proto na již zmíněné klinice ve Francii. Termín zákroku ještě nebyl upřesněn, odehraje se někdy na přelomu ledna a února a zúčastní se ho i lékaři z Česka. Poté zůstane Martínek ještě přibližně na 2 týdny v nemocnici na pozorování. Pak bude následovat návrat do České republiky.

Vzhledem k náročnosti a specifičnosti je léčba velmi drahá. A právě proto se na Donio.cz uskutečnila sbírka, kterou postupně podpořily různé osobnosti a díky které bylo ve finále vybráno neuvěřitelných 150 milionů korun.

Martínkova rodina počítá s tím, že přebytečné peníze přerozdělí dalším potřebným. „Přejeme si dobrý konec i pro další potřebné děti, a proto po návratu z Francie veřejnosti sdělíme, jakým způsobem budou přebytečné finance ze sbírky přerozděleny dále, jak jsme slíbili. A pokud bychom uspěli i s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou, tak i tyto prostředky bychom rádi následně uvolnili,“ říká Tomáš Zatloukal a dodává: „Držte nám pěsti, náš sen se pomalu stává skutečností!“ Doma v obci Doubravice nedaleko Mohelnice na Martínka čeká pětiletá sestřička Ema.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty