Na Špičák za skřítky. Jeskyně na Jesenicku nabízí Pohádkový okruh i pro školní skupiny

Jeskyně Na Špičáku už několik let pořádá na začátku června speciálně laděné prohlídky pro mateřinky. Průvodci vystřídají běžný výklad za pohádku a snaží se tak nejmenší návštěvníky hravou formou seznámit se základními pojmy spojenými s jeskynním systémem. O prohlídky v rámci oslav Mezinárodního dne dětí je mezi učiteli poměrně velký zájem, už loni se proto jejich počet zdvojnásobil. Speciální okruh teď správa jeskyně zařazuje i do běžné nabídky.

Za pohádkou se letos mohou předškoláci vypravit 30. a 31. května 2024 (1. 6. je sobota). „Protože ale očekáváme, že se na všechny zájemce nedostane, rozhodli jsme se pohádkový okruh nově zařadit do standardní nabídky naší jeskyně,“ vysvětluje vedoucí Jeskyně Na Špičáku Andrea Švubová. „Pokud tedy plánujete pro děti nějaký nevšední výlet, a chtěli byste zamířit do tajuplného podzemí, zavolejte kdykoliv a my vám pohádku zajistíme,“ zve Švubová.

Tato pohádková prohlídka je vhodná nejen pro mateřské školy, ale i žáky 1.- 3. tříd základních škol. Děti se během výpravy dozvědí, v čem je tato jeskyně jedinečná, kdo v ní zanechal historické malby nebo detaily o krápníkové výzdobě či zajímavosti o netopýrech. Celou dobu je přitom na trase budou provázet skřítci, kteří labyrint střeží. „Malé návštěvníky se snažíme maximálně motivovat k tomu, aby udržely pozornost až do konce prohlídky. Pomáhá nám v tom i poklad, který mohou děti v posledním dómu objevit. Jeho obsah ladíme individuálně s učiteli,“ popisuje Andrea Švubová.

Na prohlídky Jeskyně Na Špičáku na Mezinárodní den dětí v (30.-31. 5. 2024) i pro školy v jiném termínu je nutná rezervace na telefonu 602 295 562 či e-mailu spicak@caves.cz.

Návštěvní okruh Jeskyně na Špičáku není příliš dlouhý, měří 220 metrů. Trasa je bezpečná, přístupná i pro vozíčkáře. Prohlídka trvá 30-40 minut. Jeskyně leží mezi Písečnou a Supíkovicemi, asi 10 kilometrů od Jeseníku. Během ledna, února a března nabízí pro veřejnost pevně dané časy vstupů – každý čtvrtek v 10, 12 a 14 hodin. Prohlídky jsou ale během zimy možné i v jiných všedních dnech, pouze však po předchozí telefonické dohodě. Letošní hlavní sezóna, během které je otevřeno denně kromě pondělí, začne 28. března a potrvá až do konce října. Parkování je možné přímo před provozní budovou, pár metrů od vchodu do jeskyně. Více na webu naspicaku.caves.cz.

Vstupné:

  • Dospělí – 160 Kč
  • Senior, student – 130 Kč
  • Děti 3-15 let – 100 Kč
  • Děti do tří let zdarma (slevy pro ZTP)
  • Třídní kolektivy MŠ – 50 Kč na dítě.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty