Narozeniny jednou za čtyři roky? Dne 29. února v přestupném roce se moc miminek nerodí

Miminka v porodnicích AGEL přicházejí na svět každý den. Některá data mají ale zvláštní moc. Zatímco na Nový rok nastávající rodiče čekají s nadějí, o poslední únorový den v přestupném roce maminky prý moc nestojí. Přesto se jich před čtyřmi roky, na předposlední přestupný rok, ve Vítkovicích, Šternberku, Prostějově a Přerově narodilo sedm. Letos k nim přibylo jedno.

Porodnice v Nemocnici AGEL Šternberk | Ilustrační foto: AGEL

Narozeniny jednou za čtyři roky a neobvyklé datum narození v občanském průkaze. Přestupný rok v porodnicích skupiny AGEL není zdaleka tak výjimečným, jak by se mohlo zdát, přesto lze ale říct, že datum mezi maminkami oblíbené příliš není.
V oblíbené Nemocnici AGEL Šternberk letos žádný naplánovaný porod na 29. února neměli, ovšem nakonec zde přeci jen přišel na svět chlapeček. A co se minulých přestupných let týká, nejrušněji zde bylo v roce 2016 - narodili se tu čtyři kluci. Dnes jim je osm let, nicméně podle kalendáře měli teprve dvoje narozeniny... V roce 2020 se zde narodili dva kluci a jedno děvčátko. „Nemáme prozatím na tento den naplánovaný žádný porod. Pokud by se nějaký plánoval, bude to určitě z důvodu porodnického a ne z důvodu data,“ uvedla počátkem týdne Radka Sedláčková, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk. Jak jsme již uvedli, nakonec se zde navzdory plánům jedno miminko přeci jen narodilo - chlapečkovi přejeme krásný, zdravý a dlouhý život a z neobvyklého data narození ať udělá svou přednost.
Porodnice Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice potvrzuje, že porody na přestupný rok nejsou mezi maminkami příliš populární. V plánu zde neměli na letošního 29. 2. žádný porod. „Vyhovět na přání nemůžeme, čas porodu musí být vždy zaznamenán zcela přesně, z praxe ale víme, že maminky datum 29. 2. spíše nechtějí,“ říká staniční sestra porodních sálů Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Vítkovice, Petra Chromková. Během posledních přestupných let se zde narodilo sedm dětí (2016 – 6 dětí, 2020 – 1 miminko).
V Nemocnici AGEL Přerov se v roce 2016 narodilo jedno děvčátko, v roce 2020 jedno děvčátko a jeden chlapec. Na čtvrtek 29. února neměli naplánovaný žádný císařský řez a s žádostmi o oddalování nebo uspíšení porodu se nesetkali. „Všechny porody, i ten na přestupný rok u nás probíhají stejně. Maminky spíše s úsměvem glosují, že ušetří na trojích narozeninách,“ uvedla s úsměvem Radmila Šimoníková, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Přerov.
V Nemocnici AGEL Prostějov se v roce 2016 narodili dva chlapci a dvě děvčátka. O čtyři roky později to byl jeden chlapec. „Nemáme naplánované žádné porody. Je to pro nás běžný pracovní den,“ dodala Věra Tisoňová, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty