Projekt Šantovka Tower je o krok dál. Soud znovu odmítl žalobu ombudsmana proti stavbě

Další díl nekonečného příběhu o realizaci výškové stavby Šantovka Tower napsal ve středu 20. března olomoucký krajský soud. Už podruhé odmítl žalobu veřejného ochránce práv proti územnímu rozhodnutí pro stavbu této budovy. Investor, společnost Redstone, nemohl kvůli odkladnému účinku doposud žádat o stavební povolení.

Zdroj: REDSTONE

Vše podstatné se týkalo otázky, zda veřejný ochránce práv prokáže závažný veřejný zájem, s nímž by stavba výškové budovy Šantovka Tower byla v rozporu.

V roce 2019 podala bývalá ombudsmanka Anna Šabatová na olomoucký magistrát "žalobu ve veřejném zájmu" proti vydanému územnímu rozhodnutí. Úředníci magistrátu podle ní vydali příslušné rozhodnutí nezákonně, navzdory územnímu plánu města i navzdory stanoviskům památkářů. Ve chvíli, kdy toto územní rozhodnutí nabylo právní moci, mohl dle stavebního zákona investor žádat o stavební povolení, které by také velmi pravděpodobně dostal. Proto se tehdy ombudsmanka urychleně obrátila na soud, aby stanovil odkladný účinek žaloby. Toho také dosáhla. Ve sporu s magistrátem pak ve stejném duchu pokračoval i nástupce Šabatové Stanislav Křeček. 

V roce 2022 krajský soud žalobu veřejného ochránce práv odmítl. Nejvyšší správní soud pak ale jeho rozhodnutí zrušil a vrátil k novému projednání. To se odehrálo tento týden. 

"Krajský soud opětovně odmítl žalobu veřejného ochránce práv, neboť dospěl k závěru, že veřejný ochránce práv neprokázal, že by na podání žaloby existoval závažný veřejný zájem. Krajský soud byl vázán zrušujícím rozsudkem NSS, v jeho intencích postupoval, provedl potřebné dokazování, nicméně dospěl k závěru, že žalobce neunesl své důkazní břemeno,“ uvedla pro ČTK předsedkyně senátu krajského soudu Barbora Berková. 

"Jsme rádi, že soud již poněkolikáté svým rozhodnutím potvrdil, že náš právní názor je správný a že všechna rozhodnutí ve věci projektu Šantovka Tower byla učiněna v souladu se zákonem. Rozhodnutí soudu je navíc důležitým precedentem i pro fungování státní správy jako celku. Pokud by úřad veřejného ochránce práv mohl bez dostatečného zdůvodnění a důkazů vstupovat do pravomoci orgánů státní správy a zpochybňovat její rozhodnutí, učinilo by to systém zcela nefunkčním. I tak je smutné, že rozhodování o jednom stavebním povolení může v ČR trvat více než desetiletí," komentovala společnost Redstone ústy tiskového mluvčího Petra Hlávky čerstvé rozhodnutí soudu. Jak Petr Hlávka dodal, další kroky společnost musí promyslet a nejprve pečlivě prostudovat zdůvodnění rozhodnutí soudu.

Ombudsman Křeček se po vynesení rozsudku vyjádřil, že podá k Nejvyššímu správnímu soudu kasační stížnost. 





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty