Tvarůžkový král, slané i sladké speciality a rekordní počet prodejců. Tvarůžkový festival v plném proudu

Gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále. Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu nabízí gurmánské zážitky i program plný zábavy. Také v neděli 14. dubna bude olomoucké Horní i Dolní náměstí vonět jedinečnou olomouckou gastronomickou specialitou.

Foto: Rej.cz

Na ty nejrůznější způsoby připravují tvarůžky a na Horním a Dolním náměstí nabízejí desítky prodejců. Ochutnat je můžete třeba ve formě tvarůžkových zákusků, burgerů či pralinek. Jsou zde ale i originální značky piv místních minipivovarů, vinaři a další krajové produkty. „Loni přivítal festival více než dvacet tisíc návštěvníků a prodalo se na něm rekordních sedm tun tvarůžků. Věřím, že letošní ročník bude neméně úspěšný,“ uvádí náměstek olomouckého primátora pro cestovní ruch Viktor Tichák.

Festivalu se letos účastní více než sedm desítek prodejců. „Je to rekordní číslo za celou historii konání festivalu. Dalších více než třicet stánků nabídne regionální speciality a výrobky značky Haná – regionální produkt,“ vyjmenovává Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu. Zajímavostí je originální stánek s tvarůžkovými suvenýry na Horním náměstí, kde lze zakoupit speciální trička, ponožky nebo čokoládové pralinky s tvarůžkovou náplní.

„Olomoucké tvarůžky jsou legendární produkt, jehož specifické aroma i chuť si oblíbila řada konzumentů nejen u nás, ale i v zahraničí. Jako největšího a nejstaršího výrobce tvarůžků v České republice nás těší, že je tato tradiční pochoutka s více než šestisetletou historií tak oblíbená právě v olomouckém regionu a má ve zdejším festivalu, jehož jsme hrdým partnerem a dodavatelem, tak silnou podporu,“ uvedl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu ze společnosti A.W. spol. s r.o., která je výrobcem tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Typickou hanáckou specialitu připravuje v centru města zástupci těch nejlepších restaurací z regionu. Šest z nich se utká na Horním náměstí v soutěži o titul Tvarůžkového krále. V souboji změří svůj kuchařský um Petr Heneš z Long Story Short Eatery & Bakery, Tomáš Hochla z restaurace hotelu Central Park Flora, Michal Duračka z restaurace Asado grill, Lukáš Velšmíd z Bistra Nro 66 a restaurace Bělecký Mlýn, Roman Paulus z Bistra Paulus a Tomáš Juřík z Bistra Helen. „Každý ze soutěžících kuchařů uvaří v rámci zábavné cooking show vlastní tvarůžkový recept, který budou moci návštěvníci ochutnat v prodejních stáncích. Poté vyberou kuchaře, od kterého jim nejvíce chutnalo a označí jej v hlasovacím lístku. A pokud svým hlasem rozhodnou o tom nejlepším, zařadí se do slosování o víkendový pobyt v Olomouci,“ přibližuje Karin Vykydalová.

Oba dny doprovodí festival hudební hvězdy. V sobotu a neděli se na Horním náměstí vystřídají Petr Bende, Rock & Roll Band Marcela Woodmana a olomoucká formace Tak co? Vedle těchto kapel navíc vystupují i folklorní soubory. Dolní náměstí bude patřit nejen koncertům, ale také nejmenším návštěvníkům, třeba ve 13.30 tady hraje populární pohádku Divadlo Tramtarie, v neděli tu vystoupí dětské folklorní soubory, bude klauniáda či fireshow. Pro děti jsou připravené i dílny Vlastivědného muzea Olomouc.

Hlavními partnery 7. ročníku festivalu jsou společnost A.W. Loštice, spolek Moravská cesta a Střední Morava, sdružení cestovního ruchu.

Vše o programu na https://tvaruzkovyfestival.olomouc.eu/

Foto: Rej.cz a Olomouc Tourism




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty