Dusno na kraji: Kryjete skutečné viníky? Hnutí ANO se pustilo do krajské koalice kvůli ovlivňování zakázek u silničářů

Krajští zastupitelé hnutí ANO se ostře pustili do vedení hejtmanství. Na dnešní dopoledne svolali tiskový brífink, kde zveřejnili prohlášení. V něm opozice v čele s bývalým hejtmanem Ladislavem Oklešťkem kritizuje vedení kraje za přístup k výsledkům auditu ve Správě silnic, který odhalil mimo jiné ovlivňování zakázek v této krajské organizaci.

Petr Vrána a Ladislav Okleštěk na pondělním tiskovém brífinku. Foto: Rej

Ovlivňování veřejných zakázek, přímý střet zájmů a nestandardní vztahy mezi zástupci Správy silnic a dodavateli veřejných zakázek prokázal forenzní audit, který si před rokem zadala nová koalice na Olomouckém kraji a jehož výsledky byly zveřejněny letos na začátku ledna. Opozici se nyní po šesti týdnech nelíbí, jak celou kauzu a vážná pochybení hejtmanství řeší. Problematické vedení Správy silnic bylo přitom dosazeno v minulosti právě za Oklešťkova vedení Olomouckého kraje. 

Současná přijatá opatření jsou pouze kosmetická, píše se v prohlášení zastupitelského klubu hnutí ANO, které zveřejňujeme bez redakčních úprav: 

Prohlášení k výsledku forenzního auditu ve Správě silnic Olomouckého kraje

Vyzýváme vedení Olomouckého kraje, aby se začalo vážně a seriózně zabývat nápravou pochybení, které odhalil forenzní audit Správy silnic, příspěvkové organizace Olomouckého kraje. 

Vedení hejtmanství se snaží zamést pod koberec selhání a nedostatky při vedení příspěvkové organizace SSOK. Krajská koalice falešně dává neuspokojivé výsledky auditu do souvislosti s politiky hnutí ANO, o kterých však není v nálezu auditu ani slovo. 

Audit v SSOK si vedení kraje zadalo údajně na základě kauzy ukradených zápisků pana Faltýnka. Spojitost s tímto se však ani v nejmenším nepotvrdila. Audit neodhalil žádnou souvislost mezi vážnými pochybeními při vedení SSOK a členy hnutí ANO. Přesto jsou vydávána zmanipulovaná tisková prohlášení, která dávají neuspokojivá zjištění auditu do souvislosti s tzv. kauzou Faltýnkových deníčků.

Audit odhalil vážná pochybení a prostředí pro manipulaci s veřejnými zakázkami, přičemž možné ovlivňování zakázek je spojováno se současným vedením SSOK. A co udělala krajská koalice, kromě toho, že vinu nesmyslně svádí na politiky hnutí ANO? 

Nic. Pár kosmetických "náprav", prý aby se pochybení nemohla opakovat: "Zavedeme přísnější směrnici pro zadávání veřejných zakázek,“ hlásá teď vedení hejtmanství.

Ryba smrdí od hlavy. Proč Rada Olomouckého kraje nekoná? Kryje skutečné viníky? 

"Pokud se hajný dozví, že má v revíru pytláka, musí vyrazit do terénu a konat.“ Takhle zhruba před rokem glosoval zadání forenzního auditu hejtmanův náměstek Ivo Slavotínek. Dneska víme, že nám tu skutečně řádí pořádná škodná a kraj to stálo minimálně desítky milionů. 

Celá "kauza" je jedna velká blamáž současné sedmikoalice ve vedení Olomouckého kraje. Před rokem nabubřelá šaráda pro média, kde se novinářům a veřejnosti teatrálně oznámilo zadání auditu, pak snaha spojit nález ovlivňování zakázek s někým jiným a nyní očividný pokus zamést vše pod koberec. 

Žádáme vedení kraje o transparentní intepretaci výsledků forenzního auditu SSOK a o vyvození patřičných důsledků, třeba i personálních.

Zastupitelský klub hnutí ANO Zastupitelstva Olomouckého kraje  

O reakcích krajské koalice na toto opoziční stanovisko budeme informovat. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty