Vinu za prohřešky vedení Správy silnic má stanovit policie. Koalice zatím personální opatření nepřijala

Velkým tématem pondělního zastupitelstva byla situace kolem Správy silnic Olomouckého kraje. Opoziční Hnutí Ano vyčetlo současnému vedení kraje, že nedostatečně reaguje na alarmující výsledky auditu v této společnosti. Koalice ale oponuje bývalému hejtmanovi tím, že konkrétní míru personální odpovědnosti za chyby a prohřešky vedení krajské firmy stanoví až policejní vyšetřování. To se už prý situací ve Správě silnic zabývá.

Správa silnic Olomouckého kraje | Foto: Google Maps

„Po dnešní diskusi na krajském zastupitelstvu musíme znovu připomenout, že forenzní audit krajská rada zadala jako reakci na investigaci a informace serveru SeznamZprávy, že kauza tzv. Faltýnkových deníčků se týká i Správy silnic Olomouckého kraje, resp. jejich zakázek. V takovou chvíli se nelze tvářit, že se nic neděje, když SeznamZprávy zveřejnily podezření, že kraj má v revíru škodnou,“ připomíná náměstek hejtmana za Spojence Ivo Slavotínek.

Chyby jednotlivců prověří policie

„Účelem auditu proto bylo prověření řízení v oblasti zadávání veřejných zakázek, prověření tohoto systému krajské správy silnic jako takového. Tedy zda vykazuje pochybnosti a příležitost k manipulacím, o jakých SeznamZprávy psaly. Nikoliv prokazovat zainteresování konkrétních osob a struktur vně této organizace, ani prověřovat jejich stranickou příslušnost. To je kompetence orgánů činných v trestním řízení,“ dodává Slavotínek. Na dotaz Reje, zda se tedy orgány činné trestním řízení odpovědností za prohřešky firmy Správa silnic Olomouckého kraje skutečně zabývají, přišla pozitivní odpověď. "Odpověď je celkem jednoduchá. Ano, zabývají," potvrzuje Daniel Tavlaridis, tajemník klubu Spojenců - Koalice pro Olomoucký kraj. 

Olomoucký kraj dostal v závěrech auditu kromě odhalení chyb i doporučení k nápravě a zlepšení především v systému zadávání SSOK. Na jeho základě již v minulých týdnech uložil vedení Správy silnic nová opatření k implementaci. „Pět ze šesti nápravných opatření krajská rada již realizuje. O reakci v rovině personální ještě radní diskutují,“ dodává uzavírá Slavotínek.

Současné vedení správy silnic bylo dosazeno za minulé koaliční krajské vlády. Nová krajská koalice zadala audit, který ukázal, že se v minulém období při zadávání veřejných zakázek děly závažné nekalosti. Současná opozice proto v pondělí vyzvala dnešní koalici, aby z auditu vyvodila personální důsledky a udělala čistku ve vedení firmy. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty