Kybernetický útok na radnici šel ze zahraničí, potvrdila policie a odložila další vyšetřování

Zcela ochromena byla vloni v dubnu datová síť olomouckého magistrátu. Případem se zabývala i policie. Olomoučtí kriminalisté z odboru analytiky a kybernetické kriminality teď oznámili, že trestní věc podezření ze spáchání přečinu neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací odložili, protože se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání vůči konkrétní osobě.

Útočníci ze zahraničí chtěli výkupné v kryptoměně | Ilustrační foto: pixabay.com

Jak policie už dříve informovala, neznámý pachatel v dubnu 2021 překonal bezpečnostní opatření počítačového systému olomouckého magistrátu a zde zašifroval data. Pracovníkům Statutárního města Olomouc tím zamezil přístup k uloženým datům a počítačovým systémům. V zašifrovaných souborech zanechal zprávu, že pro dešifrování systémů požaduje zaslat výkupné v řádu milionů ve virtuální měně. Magistrát ale s vydšračem nevyjednával a žádnné peníze neodeslal.

Pachatel po uplynutí lhůty k zaplacení, tedy zhruba po dvou týdnech, znovu zaútočil na server magistrátu útokem charakteru DDoS, ale bezvýsledně. Na případu s krajskými kriminalisty spolupracovali pracovníci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, konzultanti z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, IT specialisté Magistrátu města Olomouce i mezinárodní organizace Europol. Mimo pátrání po pachateli společně řešili i prevenci vůči dalším možným kybernetickým útokům.

Útoky přicházely ze zahraničí

Kriminalistům se podařilo zmapovat činnost pachatele. Shromážděné indicie je zavedly do zahraničí. Nicméně zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě se jim nepodařilo. Útočník nenapadl škodlivým kódem ransomware Avaddon pouze síť olomouckého magistrátu, ale tímto virem byly napadeny i další právnické korporace a orgány státní správy po celém světě.

Přestože kriminalisté případ odložili podle trestního řádu, i nadále povedou po pachateli pátrání. V případě jeho dopadení mu hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Město dál vylepšuje svou síť

Radnice zareagovala dnes tak, že vyjádření policie o odložení případu bere na vědomí. Potěšilo ji, že policie potvrdila to, co z radnice znělo už vloni, a sice že útočníci přicházeli ze zahraničí. 

Podle vyjádření z tiskového oddělení se na IT oddělení nadál pracuje na vytvoření maximálně bezpečného systému a odborníci průběžně provádí další úpravy infrastruktury. Systém je dnes v plném provozu, není ale zatím v takové cílové podobě, jakou radiční i externí odborníci stanovili. 

Po kyberútoku nebylo možné vyřizovat téměř žádnou agendu, nefungovaly žádné aplikace a ochromeno bylo fungování samosprávy i státní správy. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty