Betlém s figurkami známých osobností a také světelné brány a další atrakce lákají návštěvníky

Již čtvrtým rokem mohou návštěvníci Galerie Šantovka obdivovat jeden z největších mechanických betlémů v Česku. Obří atrakce v tuto chvíli obsahuje více než 100 postav, z nichž část je pohyblivých. Lidské figury doplňuje 150 různých zvířat, celou scenérii utváří 19 budov na celkové ploše 14 metrů čtverečních. Do betlému přibylo i několik známých osobností.

Betlém v Šantovce | Zdroj: Galerie Šantovka

Betlém je součástí vánoční výzdoby galerie, jejímž hlavním motivem jsou tradiční svátky. Mezi světelnými a ozdobnými prvky jsou nejvýraznější tvary šišek, sněhových vloček a kapek z chvojí. Dominantou jsou vánoční stromy a atrakce uvnitř galerie i ve venkovním prostoru, například světelný tunel, nebo vánoční vláček. Betlém najdou návštěvníci v adventním čase v prvním podlaží centra

Výzdoba i přes svoji bohatost a působivé dekorace spotřebovává méně elektrické energie než v minulých letech. „Hodinové náklady na kompletní osvětlení interiérů i exteriérů jsou něco přes 60 korun,“ říká ředitelka Šantovky Michaela Mitáčková. Vedení galerie podle ní zvolilo úsporné typy LED osvětlení i pokročilou logistiku řízení světelného provozu. Kouzlo předvánoční atmosféry to však nijak nepoznamenává.

K němu přispívá i unikátní moderní betlém, který připomíná duchovní význam Vánoc, odkazuje na tradice a historii Olomouckého kraje a připomíná památku arcibiskupa Rudolfa Jana, jedné z nejvýznamnějších postav dějin Olomouce. V betlému můžete spatřit právě arcibiskupa Jana či zpěvačku Tarju Turunen, která v Olomouci pravidelně vystupuje s vánočními koncerty. Loni obohatily skupinu postav ikona české pop music Karel Gott a Antonín Cyril Stojan – významný olomoucký arcibiskup z let 1921 až 1923.

High-tech betlém

Betlém je doslova nabitý moderními technologiemi. Na rozdíl od tradičních betlémů, které bývají dílem řezbářů, malířů a různých lidových umělců, vyžadoval spolupráci mnoha specializovaných profesí. K životu jej přivedl tým složený z architektů, designérů, grafiků, konstruktérů a dokonce programátorů. Betlém je v pravém slova smyslu „czech made“, od samotného nápadu až po fyzickou realizaci vznikl celý v České republice. K výrobě byl použit především 3D tisk a pro maximální reálnost objektů bylo vše povrchově upravováno ručním broušením a barvením. Pohyb a osvětlení betlému je zajištěno programovatelným elektromechanickým systémem, který funguje podobně jako orloj.

Filosofie takového pojetí „high-tech“ betlému je zřejmá: cílem je zpřístupnit poselství biblického příběhu narození Ježíše i mladé generaci, pro kterou jsou špičkové technologie běžnou a hlavně atraktivní součástí každodenního života.

Venkovní výzdoba láká děti

Obří mechanický betlém není jediným adventním vizuálním lákadlem. zejména dětské publikum reaguje velmi nadšeně na speciální světelnou výzdobu v okolí nákupní galerie. Přístupové cesty do nazdobené Šantovky zdobí rozzářené brány a na dřevěné terase nad Mlýnským potokem je velká světelná chodba, kterou děti s potěšením probíhají a dospělí se u ní fotí. 

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty